‘De Kiekuut’ zal worden afgezonken ter hoogte van ontmoetingscentrum de Bungelaar in Beers (Foto: Ten Haaf Fotografie)
‘De Kiekuut’ zal worden afgezonken ter hoogte van ontmoetingscentrum de Bungelaar in Beers (Foto: Ten Haaf Fotografie)

‘De Kiekuut’ gaat een waar duikspektakel vormen

Algemeen 1.000 keer gelezen

CUIJK | De Kraaijenbergse plassen kunnen zich binnenkort verder ontwikkelen als ware duikhotspot. Eind maart zal duikwrak ‘De Kiekuut’ worden afgezonken ter hoogte van ontmoetingscentrum de Bungelaar. “Een duikobject van dit formaat in Nederland plaatsen is uniek, nog nooit eerder gebeurd” aldus de gemeente.

Stichting Onderwaterrecreatie Cuijk (ORC) is al een flink aantal jaren bezig om dit bijzondere wrak hier te laten afzinken. Omdat Rijkswaterstaat en het waterschap zeggenschap hebben over de plassen, maar de gemeente over de oevers, kostte het regelen van de vergunning veel tijd. Tevens moest de plas nog aan de gemeente worden overgedragen. Met baggeraar Smals is er vervolgens over het schip onderhandeld. “Het schip werd afgekeurd en moest gesloopt worden” vertelt Bob Heijl van ORC. “Maar of je het nou sloopt of laat zinken, het kost beide geld.” In overleg met de gemeente moest het schip ter beschikking gesteld worden door Smals.

Maar nu is het dan bijna zo ver en zal het 27 meter lange, bij na 6 meter brede schip afgezonken worden. Het schip is toegankelijk en interessant voor iedereen, beginners en gevorderden. “Beginners kunnen op het dek oefenen met bijvoorbeeld opstijgingen of het trimmen” legt Heijl uit. “De wat meer gevorderden kunnen ook echt ín het wrak zwemmen. Dat is het mooiste!”

Het dek, met daarop vastgemaakt een sloep en een auto, gaat dienst doen als oefenplatform voor sportduikers, maar ook voor de brandweer en genie. De schuit heeft drie scheepsruimen, waarvan twee toegankelijk worden gemaakt voor duikers. Heijl: “Vissen houden van objecten in het water. Daar leggen ze graag hun eitjes. Wij hopen met het voor duikers afsluiten van bepaalde ruimten, dat de vissen dit ook in het wrak gaan doen. Dat zou natuurlijk goed zijn voor de ecologische waarde van de plassen.”

Het schip wordt eind maart afgezonken. In verband met de veiligheid en de coronamaatregelen worden de exacte datum en tijdstip geheim gehouden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant