Plaatsing dynamische snelheidsindicator in Beugen | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>&#39;Onze buurt gaat voor veilig verkeer.&#39;</p>

'Onze buurt gaat voor veilig verkeer.'

(Foto: Gemeente Boxmeer)

Plaatsing dynamische snelheidsindicator in Beugen

  •   keer gelezen

BEUGEN | Een elektronisch bord waardoor automobilisten bewuster worden van hun snelheid. Sinds zaterdag 23 januari is zo’n dynamische snelheidsindicator (DSI) in Beugen geplaatst, hopend op een verhoogde verkeersveiligheid. In verband met de huidige coronamaatregelen kon wethouder Verstraaten er helaas niet bij zijn. Ellen Punt-Groot van de dorpsraad Beugen heeft afgelopen zaterdag het ‘startschot’ gegeven.

De snelheidsindicator rouleert over vijf verschillende plaatsen in Beugen. De dorpsraad is verantwoordelijk voor de DSI en zorgt er ook voor dat deze regelmatig wordt verplaatst.

Snelheidsmeterspaarpot
In november 2019 heeft de snelheidsmeterspaarpot van de provincie op verzoek van de dorpsraad drie weken op de Dorpsstraat in Beugen gehangen. In deze straat werd en wordt namelijk regelmatig te snel gereden. Wanneer een automobilist voorbij de spaarpot reed en zich aan de snelheid hield, kwam er geld in de spaarpot. In totaal is zo 1000 euro ‘gespaard’. Voor deze actie heeft de dorpsraad met subsidie van de gemeente en provincie Noord-Brabant de beschikking over de DSI gekregen. Na een jaar zullen dorpsraad en gemeente samen de inzet van de DSI evalueren en afspraken maken over het vervolg.

Effect van verlaging 5 km per uur
Stel dat iemand onbewust 5 km per uur te hard rijdt. Dit lijkt maar een klein verschil maar natuurkundige wetten maken dit verschil heel bepalend voor de afloop van de aanrijding. Iemand die bij 30 km per uur net op tijd stil staat, heeft bij 35 km per uur nog een botssnelheid van 25 km per uur.

30 km stickers op kliko
De dorpsraad Beugen heeft bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) 30 km stickers aangevraagd. Deze stickers worden komende weken verspreid aan de bewoners van de straten waar de DSI wordt geplaatst, met het verzoek om de sticker op hun kliko te plakken.

Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers
In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want 90% van alle ongevallen komt door menselijk gedrag, zoals niet opletten of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!

Meer berichten