De enthousiaste ploeg van WijkTV De Valuwe: vlnr Harry Strik, Ellie Strik (geen familie) en Piet Vermeulen. (Foto van voor de coronatijd)
De enthousiaste ploeg van WijkTV De Valuwe: vlnr Harry Strik, Ellie Strik (geen familie) en Piet Vermeulen. (Foto van voor de coronatijd)

Wij van WijkTV De Valuwe laten u onze mooie wijk zien

Algemeen 913 keer gelezen

Halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw begon men ten noorden van de Beersebaan met de bouw van de wijk ‘De Valuwe’. Voor de sterk groeiende industrie in Cuijk waren woningen nodig om hun werknemers met hun gezinnen te huisvesten. Vijftig jaar later was men het er over eens dat het hoog nodig was om deze wijk, die leed onder een vrij slecht imago, nieuw leven in te blazen, te revitaliseren.

Door Josje Goos en Lidwien Buné

Onstaan van de WijkTV
Er werden activiteiten gestart om de positieve kanten van de wijk te laten zien. Door meer bekendheid aan iets te geven, krijgt men meer begrip en aandacht voor de zaak. Ellie Strik: “Aanstichter was Marius van der Elzen, die wij onderling ‘De burgemeester van De Valuwe’ noemden. Een eretitel, hij heeft veel gedaan voor de wijk. Een van die activiteiten was om voor de plaatselijke TV reportages te maken over wat er allemaal in de wijk te doen was. We hadden al snel een ploegje bij elkaar. Marius vroeg Piet Vermeulen, die over de nodige opnameapparatuur beschikte en al een tijdje bezig was met het maken van korte reportages, en Harry Strik die al veel foto’s maakte van de wijk. En hij vroeg mij om de interviews af te nemen. Ik was (en ben) actief bij het amateurtoneel en had geleerd om makkelijk en duidelijk te praten. De samenwerking klikte en werkt nu nog steeds zeer goed. Mijn eerste interview was in 2010 bij de Turkse kunst- en cultuurdag in de Valuwe. Onze reportages worden onder andere door ‘Omroep Land van Cuijk’ uitgezonden (Ziggo kanaal 40). Piet (en ook het Cuijks Archief (FAD) bewaart alle reportages van WijkTV De Valuwe; zij zijn te bekijken via Youtube Piet Vermeulen.”

De onderwerpen
Harry Strik is de man van de lange reportages zoals het vernieuwen van het Valuweplein en, vanaf de eerste tot de laatste steen, de sloop van de flats. Daar maakt hij urenlang reportages van door met korte tussenpozen opnames te maken, zodat je, als je de onbewerkte film zou afkijken, het hele proces zou kunnen volgen.

Om van iemand een mooi portret te maken geeft ons veel voldoening.

Piet Vermeulen en Ellie Strik zijn van de korte reportages over diverse, vaak persoonlijke onderwerpen. Ellie: “Meestal beslissen we zelf over onze onderwerpen, soms worden we gevraagd een bepaalde gebeurtenis te verslaan. Rechtstreekse benadering van degene die we willen interviewen werkt het beste, uit zichzelf meldt iemand zich niet snel aan. Door de gemeente worden we in kennis gesteld als iemand een onderscheiding krijgt of jubileert en daar gaan we dan soms op af. Ook bedenken we serieonderwerpen, bijvoorbeeld ‘Werken in de Valuwe’ met portretten van mensen die in de Valuwe wonen of werken (rijschoolhouder, muziekleraar, kapper, hondentrimmer), en ‘Kijkje in de Kerk’ over de kerken in de gemeente Cuijk. Het meest in mijn schik ben ik met de serie ‘De Verzamelaar’. Ik vind het prachtig iemand, die zo op het oog ‘gewoon’ is, te zien opbloeien als hij of zij enthousiast over hun verzamelpassie gaat vertellen. Om van iemand een mooi portret te maken geeft ons veel voldoening. Als een bepaald onderwerp mij niet zo ligt, bijvoorbeeld ‘Sport’ of ‘Bierfestival’ dan staat Robèrt Cooijmans klaar om dat met zijn natuurlijke enthousiasme te verslaan. Voor een reportage met kinderen, bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht of een reportage op een school, staat dochter Sterre te trappelen, dat is echt wat voor haar.”

Knippen en plakken
Als het filmen klaar is, neemt Piet de boel mee naar huis en dan begint het grote werk. De opname van het interview duurt pakweg een tot anderhalf uur, het interview dat uitgezonden wordt mag zo’n 20 minuten zijn, dus er moet heel wat worden geredigeerd, het zogenaamde knippen en plakken. En dat kost heel veel tijd, maar Piet is daar een kei in. Hij heeft prima apparatuur, én de kennis en het enthousiasme, tot zijn beschikking om er een vlotte reportage van te maken. Onlangs is de fietsbrug over de Maas geopend en Piet maakte met zijn ‘fietscamera’ op het stuur gemonteerd, van de hele route een reportage of je hem zelf reed. Ook beschikt hij over een onderwatercamera en tegenwoordig heeft hij ook de beschikking over een drone om meer perspectief in een reportage te kunnen brengen. Vanaf januari 2021 is het voor de gebruiker hiervan verplicht een brevet te halen dus Piet was daarvoor op les en heeft zijn brevet gehaald.

Nieuwe onderwerpen
Wij zijn nu bezig met het bedenken van enkele nieuwe series. De werktitels hiervan zijn ‘De K van Kunst’ en ‘Huiselijke Dieren’; geïnteresseerden kunnen zich al hiervoor opgeven.

Contact met WijkTV De Valuwe’ kan via facebookadres ‘wijkdevaluwe’ of emailadres ‘wijktv@devaluwe.nl’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant