Afbeelding

Gemeente Boxmeer wijzigt plannen Weijerpark: ‘We hebben de inbreng van onze inwoners ter harte genomen’

Algemeen 561 keer gelezen

BOXMEER | De plannen voor het Weijerpark in Boxmeer zijn gewijzigd. Dinsdag 26 januari is er een gewijzigd plan vastgesteld, waarbij rekening is gehouden met zowel de inbreng als de wateropgave die opgelost moet worden. De eerdere plannen voor het park lagen de laatste tijd onder vuur omdat ze het cultuurhistorische park teveel zouden aantasten. 

Boxmerenaar Henk de Best startte zondag 17 januari samen met een handjevol medestanders een petitie om de gemeente er op te wijzen dat de toenmalige plannen een te grote impact zouden hebben op het welbekende en geliefde Boxmeerse park. In die plannen werd er volgens de petitienemer gesproken over het dempen van een deel van de gracht. Daarnaast zou ook het karakteristieke eilandje verdwijnen. De Best: “Persoonlijk vind ik dit een aanslag op het historisch erfgoed van Boxmeer.”

Wethouder Jeu Verstraaten: “Het gaat er natuurlijk om dat het park voor iedereen een plek blijft om met plezier naartoe te gaan. We hebben de inbreng van onze inwoners dan ook ter harte genomen. Tegelijkertijd hebben we een wateropgave waarvoor we een oplossing moeten bieden, zodat het gebied hevige regenval kan verwerken.”

Wijzigingen
Dinsdag is bekend gemaakt dat de ‘Achterweijer’ behouden blijft. Gemeente Boxmeer: “Het was nooit het voornemen om de hele gracht te dempen, enkel een gedeelte parallel aan de Raetsingel. De bestaande gracht in het park en het gedeelte parallel aan de Raetsingel blijft behouden. De verbreding die in 2003 gerealiseerd is gaat onderdeel uitmaken van de wadi.” Daarnaast geeft de gemeente aan dat ook het eilandje en de toegangsbrug niet zullen veranderen.

De Best en zijn medestanders hadden ook angst dat de historische eikenlaan verloren zouden raken ten faveure van wadi’s. De gemeente erkent deze hoge cultuurhistorische waarde en geeft aan dat het pad niet verhard zal worden met beton, enkel met halfverharding. Van de tien ‘te verwijderen’ bomen worden er vijf binnen het park verplaatst.

Hoogkoorplein
Veel mensen vragen zich af waarom er bij het Weijerpark niet een vergelijkbare constructie gemaakt kan worden als bij het Hoogkoorplein in Boxmeer. De gemeente geeft aan dat dit niet kan in verband met het verschil in wateropgave. “Bij het Weijerpark zijn aanpassingen nodig om overtollig regenwater te infiltreren (terug in de bodem). Bij het Hoogkoorplein, als laag punt, was het noodzakelijk om overtollig rioolwater op te vangen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant