Afbeelding
COLUMN

‘Nieuws Samenopwegnaareennieuwegemeente.nl 9 maanden oud’

Algemeen 329 keer gelezen

Ze laten er geen gras over groeien. Toen de vier gemeenten besloten samen één Land van Cuijk te worden, dacht ik zeker te weten dat er gekrakeel zou ontstaan over de naam van de nieuwe gemeente en de plaats van het gemeentehuis. Maar niks is minder waar. De naam was er snel. 

En waarom moeilijk doen over waar het nieuwe gemeentehuis moet komen, zo dachten de raadsleden van alle vier gemeenten kennelijk. Een nieuw ding bouwen (centraal in de nieuwe gemeente, dus ergens in de landerijen tussen Rijkevoort en Wanroij?) gaat 29 miljoen kosten. Die van Mill en St. Anthonis zijn niet geschikt te maken, bleven over Boxmeer en Cuijk. Die laatste twee maken qua kosten voor uitbreiding niet zoveel uit, maar in Cuijk zou het een ratjetoe blijven van aan elkaar geknoopte panden en ruimten. Dus Boxmeer, voor 12 miljoen tip-top aangepast en uitgebreid. Zo simpel als wat.

Wat me nou verbaast, is de constatering dat er geen geneuzel is ontstaan. Geen betweterige raadsleden die iets beters bedachten. Geen gekneuter over voorzieningen die ze in hun huidige gemeenten willen houden. Een historische gebeurtenis: alle raadsleden hebben het gezond verstand gebruikt. Een compliment waard, pluimpje op de hoed van alle raadsleden. Als dat een voorbode is, dan lacht ons de toekomst tegemoet. Kennelijk waren de raadsleden van de vier gemeenten voor hun video-vergadering vorige week puik geïnformeerd. Niemand kon zeuren dat hij of zij niet voldoende van alle voors en tegens op de hoogte was. Het stond allemaal in een dik boekwerk. (Ik heb het via-via-via.) Knappe jongen die er nog iets tegen in wist te brengen om niet voor Boxmeer te kiezen.

Hier gebeurde echter wel iets frappants. Volgevreten in hun eigen bubbel vol informatie zagen alle betrokkenen over het hoofd dat ook jij en ik (de modale hardwerkende Land van Cuijkenaren) wel eens willen weten op basis waarvan ze zo’n besluit nemen. Vervangt de gemeente vier lantaarnpalen bij mij in de straat, dan komt er al een info-avond met inspraakprocedures. Maar over deze nieuwe kantoorkolos met 426 werkplekken hebben wij niets, maar dan ook niets kunnen lezen, op geen enkele website van welke gemeente dan ook. Het laatste nieuwsbericht op de speciaal opgetuigde website Samenopwegnaareennieuwegemeente.nl dateert van 10 april 2020! 

Had die dure enquête over de nieuwe gemeente achterwege gelaten en zet af en toe iets op jullie websites.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant