Afbeelding

Van Daal: snel om tafel met Scouting L'boom

Politiek 45 keer gelezen
LANGENBOOM - Het college van B en W van de gemeente Mill en Sint Hubert wil snel met Scouting Langenboom in gesprek over De Tweesprong. "Er is 25.000 euro beschikbaar voor het opknappen van De Tweesprong in Langenboom. Met de opknapbeurt wordt begonnen nadat Scouting Langenboom het overdrachtsdocument heeft getekend." Dat besluit nam de gemeenteraad op 5 februari. Wethouder Erik van Daal (VKP) is als projectwethouder nu aan zet om uitvoering te geven aan dit raadsbesluit. “We willen zo snel mogelijk aan de slag gaan.”

[image=278052]

Om deze woorden kracht bij te zetten, is gisteren tijdens de collegevergadering uitvoerig gesproken over De Tweesprong en de vervolgstappen die moeten worden gezet.
Erik van Daal: “De eerste stap is een gesprek met Scouting Langenboom. De uitnodiging hiervoor is vandaag de deur uit gegaan. Natuurlijk heb ik ook gehoord en gelezen dat het bestuur van Scouting Langenboom geen vertrouwen heeft in de gemeente. Dat vind ik erg jammer maar ik hoop dat zij zich daar overheen kunnen zetten, dat we samen een punt achter het verleden kunnen zetten. We moeten vanaf nu vooral naar de toekomst kijken. Niet langer praten over dat wat is gebeurd maar vooral over wat nog moet gebeuren. En dat is het opknappen van het gebouw De Tweesprong. “

Fijne scoutingplek
Van Daal vervolgt: “Ik wil het met het bestuur vooral hebben over mogelijkheden. Hoe kunnen we de opknapbeurt van het pand binnen het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget gaan uitvoeren? Wij willen hierin graag samen met Scouting Langenboom optrekken. We staan niet tegenover elkaar maar naast elkaar. We hebben tenslotte hetzelfde doel: Een fijne scoutingplek voor de ruim 60 Langenboomse kinderen.”

Onderhoudspotje
Het gemeenteraadsbesluit van afgelopen donderdag vloeit voort uit een raadsbesluit van 12 december 2013. Toen bepaalde de gemeenteraad dat het gebouw De Tweesprong voor een symbolisch bedrag van 1 euro in erfpacht wordt overgedragen aan Scouting Langenboom. Er werd tijdens die raadsvergadering in 2013 ook afgesproken dat de gemeente nog achterstallig onderhoud aan de buitenschil (als voorbeeld werd het schilderwerk en het vervangen van glaslatten genoemd) zou uitvoeren en dat er wanneer nodig een nieuwe verwarmingsketel zou worden geïnstalleerd. Hiervoor moest het geld worden gebruikt dat in het onderhoudspotje gebouwen (MOP: Meerjaren Onderhouds Plan) opzij was gezet. Dat is een bedrag van ruim 19.000 euro.
Vervolgens heeft de aannemer het gebouw bekeken en die kwam op een bedrag uit van 34.000 euro voor de opknapbeurt. Hier zijn alle werkzaamheden in meegenomen, aan de buiten- en aan de binnenzijde van het pand.

Extra geld
Erik van Daal: “Omdat er een flink gat zat tussen de ruim 19.000 euro die door ons was gereserveerd voor het onderhoud en het bedrag van de aannemer, hebben we met het college besloten dat het verantwoord zou zijn om ruim 5.000 euro extra beschikbaar te stellen. Zo kwamen we op een bedrag van 25.000 euro. Voor dit bedrag kan het gebouw opgeknapt worden volgens de afspraken die we daarover gemaakt hebben in het Meerjaren Onderhouds Plan. We vinden het belangrijk om dit plan als uitgangspunt te hanteren aangezien we dit ook gebruiken voor het onderhoud van andere gemeenschapsaccommodaties. Wel zo eerlijk naar andere verenigingen.”
Het was uiteindelijk aan de gemeenteraad om een besluit te nemen. De meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het onderhoudsbedrag van 25.000 euro. De gemeenteraad voegde daar nog aan toe dat Scouting Langenboom eerst het overdrachtsdocument moet tekenen voordat er met het onderhoud wordt gestart.

Goede afspraken maken
Nu er duidelijkheid is, wil Van Daal snel doorpakken. “We moeten niet alleen aan de slag met het achterstallig onderhoud maar we moeten ook het gebruik van het gebouw en de omliggende gemeentegrond gaan regelen. Bijvoorbeeld de speeltoestellen, die zijn van Scouting Langenboom maar staan op gemeentegrond. Scouting heeft toestemming om deze grond te gebruiken zo lang de gemeente deze zelf niet nodig heeft. Het is echter wel zo dat de gemeente in deze situatie aansprakelijk is wanneer er iets gebeurt met de toestellen van de Scouting. Dat moeten we niet willen, dus dat moeten we samen goed gaan regelen." Hij zegt tot slot: “Voor nu heb ik de wens dat we samen met Scouting Langenboom op een positieve manier de draad weer op kunnen pakken. Ik hoop dat we snel aan de slag kunnen gaan. Samen de schouders eronder, er is nog genoeg te doen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant