Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Gennep | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Foto: Sander Koning

Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Gennep

  •   keer gelezen

GENNEP | Vanaf begin maart 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Gennep. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. 

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Gennep
Vrouwen uit Gennep met de postcodes 6591, 6595, 6596, 6598 en 6599 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin maart tot en met medio mei 2021 te vinden op het parkeerterrein aan ’t Straatje tegenover supermarkt Jan Linders, 6591 BP te Gennep. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Middelaar. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Gennep81,18 %. Dit betekent dat er 2.359 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 40 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer berichten