‘Het is een prachtig plan, maar niet op deze plek’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Bewoners genieten het hele jaar door van de Kuilen. Er wordt gewandeld, gesport, gezwommen en recent zelfs weer geschaatst.
Bewoners genieten het hele jaar door van de Kuilen. Er wordt gewandeld, gesport, gezwommen en recent zelfs weer geschaatst.

‘Het is een prachtig plan, maar niet op deze plek’

  •   keer gelezen

LANGENBOOM | Geen openbare plas is meer veilig voor de vercommercialisering. Overal in Nederland valt recreatief water ten prooi aan projectontwikkelaars die er een vakantiepark willen bouwen. Ook De Kuilen bij Langenboom zijn nu in het vizier gekomen. Maar daar willen Marlin van Hal, één van de initiatiefnemers van de petitie ‘Red de Kuilen’, en met haar ruim 3200 anderen, een stokje voor steken. 

“Dit gebied moet in dienst blijven van Langenboom en haar inwoners. Het is zo’n prachtig stukje natuur. Daar moeten we zuinig op zijn” stelt Van Hal. “Daarnaast is het zo belangrijk voor de leefbaarheid van de omgeving. Daarom denk ik dat het zo leeft in de omgeving. De petitie is al ruim 3200 keer ondertekend!” Met deze petitie hoopt ze te voorkomen dat ook de Kuilen het slachtoffer worden van de volgens haar landelijke drift om overal vakantieparken te bouwen.

Wij vinden verblijfsrecreatie geen oplossing
Omdat de onderhoudskosten van het gebied de pan uit reizen zoekt gemeente Mill en Sint Hubert oplossingen. Commerciële exploitatie is er daar één van, en een projectontwikkelaar is al gevonden. Die heeft een vakantieparkplan ingediend, goed voor 200 ruime campingplaatsen met eigen sanitair, ‘tiny houses’, een restaurant met groots terras en evenementenzaal.

“Wij vinden de Kuilen zoals ze nu zijn juist heel veel waard. Daarom doen we een appèl op de gemeente. Dat ze beseffen dat we zuinig moeten zijn op de natuur en welke rol de Kuilen spelen voor de leefbaarheid.” Van Hal begrijpt goed dat het onderhoud veel geld kost. “Maar wij vinden verblijfsrecreatie geen oplossing. Dan offer je zo’n prachtig gebied op, liggend in een regio waar weinig alternatieven zijn. Om vervolgens mensen te trekken uit gebieden waar juist veel te doen is.”

Draagvlak
Met ruim 3200 handtekeningen laat de petitie zien dat de huidige plannen geen draagvlak kennen. Dit komt echter verre van overeen met gepresenteerde visiedocument. Het draagvlak van omwonenden voor dit visiedocument is door een extern bureau gepeild maar hun conclusies komen niet overeen met de daadwerkelijke opinie, dit blijkt uit de massale respons op de petitie. “Een medewerker van het betreffende bureau gaf in een bijeenkomst met omwonenden aan dat het team een dag is gaan fietsen op de Kuilen” vertelt Van Hal. “Aangezien het grootste rondje 5 kilometer lang is vragen wij ons af hoe vaak ze dat rondje gefietst hebben om die dag vol te krijgen. Met zo weinig kennis van het gebied verbaast het ons niet dat ze in de veronderstelling verkeren dat er 200 huisjes in het gebied passen.”

‘Red de Kuilen’
Het plan kent volgens Van Hal weinig gebreken. Het is enkel de locatie waar het schuurt. Middels reddekuilen.petities.nl hoopt Langenboom de gemeente en projectontwikkelaar te overtuigen van deze mening. Opdat de Kuilen de Kuilen blijven.

Meer berichten