OM eist celstraffen tegen rovende Roemenen | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek

OM eist celstraffen tegen rovende Roemenen

  •   keer gelezen

‘S HERTOGENBOSCH / OVERLOON | Het Openbaar Ministerie eist lange gevangenisstraffen tegen een tweetal Roemen dat in 2020 een lange strooptocht hield door hele Nederland. Een groot aantal bedrijven verspreid door heel Nederland viel ten prooi aan het stelende duo. De Roemenen zijn gedurende deze strooptocht ook in Overloon geweest.

Exemplarisch voor de zaak is een groot gat in de muur van een tankstation aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Om sigaretten weg te halen, zijn ze op 22 juni 2020 letterlijk door de muur binnengekomen. Kort daarna worden ze opgepakt en al gauw stapelen de verdenkingen zich op, onder andere voor inbraken in Helmond, Hilvarenbeek, Overloon, Nieuwkuijk en Ridderkerk. Naast sigaretten waren de Roemenen vooral uit op geld en elektronica.

Werkwijze
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de twee in een Belgisch hotel logeerden. Van daaruit gingen ze in ons land op rooftocht. Na hun aanhouding werden in deze hotelkamer onder meer een laptop en een camera gevonden die bij inbraken werden meegenomen. Maar naast dat ze dingen meenamen, lieten ze ook sporen achter. Op meerdere plekken werd bijvoorbeeld DNA gevonden en ook in de telefoons van de twee vond de politie aanwijzingen dat ze betrokken waren bij een groot aantal inbraken.

Mobiel banditisme
Deze zaak is een treffend voorbeeld van mobiel banditisme, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes. De officier van justitie: “De impact op ondernemers en andere mensen die slachtoffer worden van dit soort bendes is bijzonder groot. Het OM vindt het belangrijk om een sterk signaal af te geven tegen deze vorm van criminaliteit door hoge straffen te eisen.”

Strafeis
Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat ze verantwoordelijk zijn geweest voor de enorme schade die is aangericht: “Ze zijn hier alleen maar naartoe gekomen om te stelen, niet meer en niet minder. Deze vorm van criminaliteit is onacceptabel en wat ons betreft passen hier alleen onvoorwaardelijke celstraffen. Het feit dat deze mannen in meerdere landen al zijn veroordeeld voor soortgelijke feiten, geeft te denken. Het zijn voor ons allemaal strafverzwarende omstandigheden en daarom eisen wij voor deze verdachten celstraffen van 2,5 jaar en 4,5 jaar.” Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Meer berichten