Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Afgevaardigden van Mooiland, de gemeente en HVG tijdens een vergadering over de prestatieafspraken.
Afgevaardigden van Mooiland, de gemeente en HVG tijdens een vergadering over de prestatieafspraken. (Foto: )

Huurdersvereniging actiever dan ooit: ‘De samenwerking is erg goed’

  •   keer gelezen

GENNEP | Wat voor iedereen geldt, is uiteraard ook van toepassing op Huurdersvereniging Gennep (HVG): het coronavirus zorgt ervoor dat alle overlegsituaties op afstand moeten worden georganiseerd. Dat weerhoudt het bestuur van HVG er niet van om overal acties uit te zetten en niet zonder resultaat. Een gesprekje met voorzitter Marion Scholten. 

Door Dorry Smeets

Samen met Cees De Roij, Jan Smulders en Ingrid De Roij vormt Marion het bestuur van HVG. Ze is al 23 jaar voorzitter. “Wij zitten in Koepel Grave, de huurderskoepel van woningcorporatie Mooiland en in allerlei commissies”, aldus Marion. “De taken hebben we verdeeld, maar voor vier mensen is het toch heel veel werk. Daarom hopen we dat we huurders hiervoor enthousiast kunnen maken. Je leert ervan en het is leuk om te doen.”

Prestatieafspraken
Waar de bestuursleden blij mee zijn is dat ze, na de invoering van de Woningwet, betrokken zijn bij het maken van de zogeheten prestatieafspraken. “Hiervoor komen vertegenwoordigers van Mooiland, de gemeente Gennep en HVG 5 à 6 maal per jaar bij elkaar. De samenwerking is erg goed. Wij praten over duurzaamheid, leefbaarheid, betaalbaarheid en beschikbaarheid van de sociale huurwoningen. Dan komt er dus aardig wat aan de orde. Mooiland maakt plannen, die naar alle partijen teruggekoppeld worden. Bij ons is dat een werkgroep, bestaande uit 10 huurders. Er wordt steeds een meerjarenplan gemaakt. Ieder jaar bekijken we hoe we ervoor staan en wat we het komend jaar gaan realiseren. Voor 2021 staat bijvoorbeeld de sloop en nieuwbouw van een flat in de Brugstraat op de planning. Er wordt tevens hard gewerkt aan een duurzaamheidsprogramma. Maar we praten ook over huurverhoging; dat blijft een moeilijk punt. Zojuist heb ik echter gelezen dat dit jaar, in verband met de coronacrisis, de huurprijzen voor sociale huurwoningen bevroren worden. Daar ben ik wel blij mee.”

Buurt Ideeënfonds
Wie als huurder een leuk plan heeft voor zijn/haar leefomgeving, wordt van harte uitgenodigd dit in te dienen bij Koepel Grave. Dit kan via een aanvraagformulier op de website van de huurdersverening. “Je moet dan denken aan zaken die de leefbaarheid ten goede komen”, legt Marion uit. “Via dit Buurt Ideeënfonds zijn er het afgelopen jaar onder andere bijdrages geleverd aan buitenoptredens bij zorgcentra en aan de kerstpakkettenactie in Gennep-Zuid. Ook zijn er een hogedrukreiniger, een partytent en een sneeuwfrees aangeschaft en waren de balkons van De Wever met kerst prachtig versierd. Ieder goed idee kan beloond worden met maximaal € 6000,00; dat is toch de moeite waard.”

Algemene Ledenvergadering
Normaal gesproken vindt de algemene ledenvergadering – die altijd goed bezocht wordt – in de maand maart plaats. Dit jaar zal dat zeker niet het geval zijn. Marion: “Dat is echt vervelend, maar we hopen deze in het najaar te kunnen organiseren. Uiteraard houden we onze huurders wel op de hoogte via onze website. Daarnaast ontvangen zij eind april bij de Huurwijzer van de Woonbond onze nieuwsbrief en een spiksplinternieuwe folder van het Buurt Ideeënfonds.” Wie nog geen lid is van HVG, kan zich aanmelden via www.huurdersvereninggennep.nl. Het lidmaatschap is gratis.

Meer berichten