Landelijk minder jongeren naar Halt, toch ziet Cuijk de cijfers fors stijgen | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Foto:

Landelijk minder jongeren naar Halt, toch ziet Cuijk de cijfers fors stijgen

  •   keer gelezen

REGIO | Het coronavirus was ook voor Halt een factor van betekenis. Uit een verslag dat de organisatie onlangs publiceerde, blijkt dat Halt veel minder zaken behandelde dan normaal: van 16.088 Halt-straffen in 2019 naar 13.421 Halt-straffen in 2020, waarvan 10 procent corona-gerelateerd. Omdat jongeren meer thuis waren, daalden het aantal zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Hoe zit dit in onze regio?

Opvallend is de flinke stijging aan doorverwijzingen in de gemeente Cuijk. In 2019 werden vanuit deze gemeente 8 jongeren naar bureau Halt doorverwezen. In 2020 waren dit er maar liefst 27. Goed voor een stijging van 237,5 procent. Wat hier de oorzaak van is, is niet duidelijk. 

In de andere gemeenten in de regio is de landelijke trend wel zichtbaar. In 2019 kende gemeente Boxmeer 32 verwijzingen, terwijl het er in 2020 14 waren. Een daling van 56,3 procent. In gemeente Gennep werd er in 2020 één jongere minder doorverwezen dan in 2019. Gezien er in 2019 9 mensen zijn doorverwezen naar Halt is die éne persoon toch goed voor een procentuele daling van 20 procent. In gemeente Mill en Sint Hubert zijn in 2020 4 jongeren doorverwezen naar Halt, een daling van 50 procent. Ook gemeente Mook en Middelaar kent een daling. Waar er in 2019 5 jongeren werden doorverwezen waren dit er in 2020 3. Vanuit Sint Anthonis is niemand naar Halt doorverwezen. Goed nieuws, gezien dit er in 2019 nog 9 waren. 

Lockdown
Het coronavirus heeft zeker bijgedragen aan de daling van straffen voor jongeren, wordt in het verslag uitgelegd. Tijdens de lockdown waren jongeren veel thuis, mochten ze niet meer in groepen thuis of op straat zijn en vond het onderwijs een deel van de tijd online plaats. Dit had een positief effect op de jeugdcriminaliteit. Zo kreeg Halt minder zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Tegelijkertijd kon de politie of Buitengewoon Opsporingambtenaar jongeren wel naar Halt verwijzen voor het overtreden van de coronaregels.

Halt
Halt is een landelijke organisatie die jeugdcriminaliteit, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, voorkomt en bestraft. Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt.

Meer berichten