[COLUMN] ‘Een aanhang zo groot als een café-bevolking in corona-tijd’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Foto:
COLUMN

‘Een aanhang zo groot als een café-bevolking in corona-tijd’

  •   keer gelezen

Hoe Mark het flikt, flikt hij het, maar die VVD gaat weer een zeteltje of 35, 40 binnen harken. Landelijke trends zie je lokaal altijd terug: verlies landelijk voor de PvdA, dan ook lokaal. Kun je gif op innemen. Maar dwars tegen al die logische statistieken heen, maken onze liberale vrienden hier in de regio er een potje van. Alleen in St. Anthonis deden Marks leerlingen het bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen nog redelijk.

Wat is dat toch? Waarom krijgen de VVD-ers alhier het niet voor mekaar een graantje mee te pikken van Marks zegetocht. In Mill kenden ze niet eens een VVD en in Boxmeer en Cuijk zijn het onbeduidende splinters. Dus moet het er maar eens van komen bij de eerste gemeenteraadsverkiezing Land van Cuijk in november aanstaande. Zou je denken. Maar het wordt weer niks. Onbegrijpelijk. De nieuwe gemeenteraad telt 35 zetels. Op basis van de landelijke statistieken zouden de liberalen er daar toch een stuk of negen, tien voor hun rekening moeten nemen, maar meer dan drie of vier worden het er niet.

Vanwaar dat geklungel? Ik weet het niet, er is geen Land van Cuijkse Mark. En niet te vergeten het gerommel in Cuijk. Liesbeth van Heeswijk stapte uit de VVD, begon met tam-tam haar eigen liberaal Land van Cuijk en pakte op haar moment of fame vijf zetels. Maarten Jilisen mocht namens haar club wethouder worden.

Ze gaan, nog immer gescheiden van de lokale VVD en nog immer verdwaasd door hun succes bij de vorige verkiezingen, in november aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen met het eigen Liberaal Land van Cuijk. Niet slim. Liesbeth zegt dat ze nu eerst de achterban in de gemeenten Mill, St. Anthonis en Boxmeer gaat vergroten. Hoezo vergroten? Zoeken, zal ze bedoelen, want er is nog helemaal nada, niks. Ik wens haar veel succes, maar de omvang van de volgers achter haar zegekar in die drie gemeenten zal kleiner zijn dan de bezetting in een café in corona-tijd.

Maarten Jilisen, wethouder namens Liesbeths Liberaal LVC, gokt op het verkeerde paard. Met een zeteltje of twee (de euforie is voorbij en het aantal zetels in de nieuwe gemeente halveert t.o.v. het huidige totaal) zien de machtsblokken van de lokalo’s en het CDA (samen halen die royaal de meerderheid) hem en Liesbeth niet staan. Net zo min als de dan alweer onmachtige VVD.

Koos

Meer berichten