Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Louk Hombergen alias Van Veldeke, columnist van de Seniorenpagina SWOC.</p>

Louk Hombergen alias Van Veldeke, columnist van de Seniorenpagina SWOC.

(Foto: )
COLUMN

‘Bingewatchen’

  •   keer gelezen

Beste lezer, je zou kunnen stellen dat wij, het volk, door de corona-ellende onder meer zijn veroordeeld tot een vorm van huisarrest. Constateer hierbij ook, gelet op onze leeftijd, dat we die straf wellicht het beste maar gewetensvol kunnen uitzitten. Begrijp hierbij ook dat de populariteit van het thuis bekijken van filmseries tot indrukwekkende hoogte is gestegen. Zie ook dat bedrijven die deze zogenoemde streamingsdiensten aanbieden voornamelijk afkomstig zijn uit het land van v.h.(?) Trump en dat de bijbehorende termen in het Engels geformuleerd zijn.

Wat had u bijvoorbeeld gedacht van bingewatchen? Nu hoeven we ons gelukkig niet geheel over te geven aan deze Engelse woorden. Er zijn ook Nederlandse aanduidingen voor hetzelfde gemunt. Voorbeeld: comakijken. Een ongemakkelijke term omdat die naar mijn idee suggereert dat je tijdens het volgen van aflevering 1/10 van seizoen 1/6 al na 17 minuten in slaap bent gevallen. Nee, dan deze: marathonkijken. Zeg nou zelf: helemaal geslaagd als waardige vervanger voor onze gemankeerde Elfstedentocht 2021.

De keuze uit al die streamingsdiensten is ruim, het aanbod aan films en series overweldigend. Thuis gingen we ijverig aan de slag en incasseerden we een zoete beloning met zo’n serie bijvoorbeeld als Over water. Heerlijk, genieten van een meedogenloze tante. Zo’n femme fatale criminelle, zo’n mensenverslindster, zo’n type van: ze was wel goed voor d’r kat, maar niet voor de poes. Of bekijk eens Le bazar de la charité. Jeukhanden krijg je van die afschuwelijk vileine, doortrapte en niets ontziende schurk, godbetert nog de aanstaande president van de Republiek. En dan ook zoiets als het kostuumdrama Bridgerton. Een onderdompeling, bijna geen tijd meer om nog columns te schrijven. 

Ten slotte ook nog even iets anders: ter herinnering straks aan al die corona-ellende stel ik voor (©) het woord SNOTTEBELLENBELEID op te nemen in de Grote Van Dale en eveneens te kandideren als woord-van-het-jaar.

Van Veldeke

Meer berichten