Leden van De Wapenbroeders brrengen de baniergroet bij de Barmhartige Samaritaan in Gennep. (Foto Paul ten Broeke)
Leden van De Wapenbroeders brrengen de baniergroet bij de Barmhartige Samaritaan in Gennep. (Foto Paul ten Broeke) Foto: Paul ten Broeke

Bevrijding Gennep stilletjes en winters herdacht

Algemeen 363 keer gelezen

GENNEP | Het was vorig jaar driekwart eeuw geleden dat Gennep en omgeving bevrijd werd. De geallieerden verdreven de Duitse bezetter in de periode van 8 tot en met 14 februari 1945 uit deze regio. De herdenking van 75 jaar vrijheid werd in 2020 onder aanvoering van Stichting Veritable en De Wapenbroeders groots gevierd. Anderhalve week geleden werd onder heel andere omstandigheden herdacht dat het stadje aan de Niers heroverd werd.

Door Jos Gröniger

De bevrijding van Gennep wordt steevast gehouden op de zondag die het dichtst bij 12 februari valt. De viering in februari is decennia geleden ingevoerd door Stichting Veritable en De Wapenbroeders. “Er is natuurlijk ook de herdenking van 4 en 5 mei maar 12 februari is de dag dat de geallieerden via de Niers Gennep binnenvielen”, zegt Han van Arensbergen, de voorzitter van Stichting Veritable. Noodgedwongen werd de herdenking dit jaar sober en stilletjes gevierd. “Door de Coronamaatregelen mocht er maar een beperkt gezelschap aanwezig zijn. Desondanks hebben we bij het beeld van de Barmhartige Samaritaan op het Vrijheidsplein beneden bij de Highlanderbridge de baniergroet uitgevoerd. Later werden ook bloemen gelegd op de militaire graven op het kerkhof in Ottersum en Milsbeek.”

De voorzitter trekt nog meer vergelijkingen met de situaties in het verleden. “De omstandigheden waren heel bijzonder. Dit jaar was de omgeving wit. Er lag een sneeuwdek. Op het kerkhof in Ottersum was nog geen voetafdruk te zien.” In de winter van 1945 ging de Kop van Noord-Limburg gebukt onder de bezetting van de Duitsers. Van sneeuw was er destijds geen sprake. “Nee, er lag geen sneeuw, maar de omgeving was wel kletsnat. De Niers was buiten de oevers getreden en dat bemoeilijkte de bevrijding.”
Ooggetuigen waren er 76 jaar geleden niet. Van Arensbergen zegt niemand uit deze streek te kennen die de bevrijding tijdens Operation Veritable meegemaakt heeft. “Gennep en omgeving waren totaal verlaten. Alle inwoners werden zoals bekend via het Duitse Goch en Rees geëvacueerd naar het noorden van Nederland.”

De herdenking van dit jaar stond qua belangstelling in schril contrast met die van 2020. Daar zijn de redenen al voor aangevoerd. Namens Stichting Veritable en De Wapenbroeders hoopt Han van Arensbergen dat de volgende ceremonies weer bezocht mogen worden, zonder Coronamaatregelen, met -als het even kan- Britse oorlogsveteranen. De voorzitter weet dat het steeds moeilijker wordt geallieerden uit de Tweede Wereldoorlog naar Nederland te halen. “Er zijn nog drie veteranen in leven, voor zover ik weet. Zijn hebben in 1945 gevochten om Gennep te bevrijden. Voor hen wordt het steeds lastiger naar Nederland te reizen. We zien we dat er steeds vaker nazaten van geallieerden naar Nederland komen. Mooi dat zij willen ervaren waar hun familie voor vrijheid gestreden heeft.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant