Afbeelding

Hoe is de veiligheid op Kuukse elfkroegetocht?

Carnaval 190 keer gelezen
CUIJK - Met 20.000 feestgangers, verdeeld over een vijftal straten en twee pleinen in het centrum van Cuijk, mag de Kuukse elfkroegetocht met enige fantasie gerust het dichtstbevolkte carnavalsevenement van Nederland genoemd worden. Maar hoe wordt de veiligheid van al die bezoekers eigenlijk gegarandeerd? De redactie van De Maas Driehoek en Kliknieuws kreeg carnavalsdinsdag een exclusief kijkje achter de schermen van de 30ste editie van de kroegetocht.

Door Martijn Schwillens

[image=301020]

Het is even voor twaalf uur als tientallen carnavalsgangers zich opstellen bij één van de vele toegangspoorten bij het Louis Jansenplein in het centrum van Cuijk. De wachtrij oogt lang. De stempelkaart van iedere deelnemer wordt gecontroleerd, maar binnen mum van tijd staan de rijk uitgedoste feestgangers op het parcours van de Kuukse elfkroegetocht, dat een vijftal straten en twee pleinen kent. Dertig jaar geleden werd de gang langs elf horecagelegenheden in het ‘Kuukse’ centrum bedacht als lokale activiteit om de ‘saaie’ carnavalsdinsdag ‘op te leuken’. Anno 2015 is de kroegentocht een aangelegenheid met bezoekers uit het hele land. Nog altijd komt het leeuwendeel van de twintigduizend bezoekers uit Cuijk (iets meer dan 7.000), maar navraag bij de organisatie leert dat zeker 4.000 deelnemers afkomstig zijn uit de regio Nijmegen-Gennep, nog eens ruim drieduizend bezoekers komen uit Wijchen-Beuningen en ook Uden-Mill (2.300) en Venray-Boxmeer (1.700) zijn goed vertegenwoordigd. Meer dan de helft is jonger dan 25 jaar en - opvallend - de elfkroegetocht trekt meer vrouwen (56%) dan mannen (44%). “We weten op postcode nauwkeurig waar onze bezoekers vandaan komen”, vertelt Wout Mulders van de organisatie. Vanuit de coördinatiekamer in het gemeentehuis, dat uitkijkt over het Louis Jansenplein, staat centralist en voorheen veiligheidscoördinator Mulders via een oortje in verbinding ‘met een veertigtal oren en ogen op het parcours’. “We hebben ongeveer twintig vrijwilligers van de organisatie en natuurlijk ook beveiligers, EHBO’ers en politieagenten die allemaal over een portofoon beschikken en die wij snel kunnen instrueren als zich een calamiteit voordoet.”

[image=301014]

‘Migratie’
De organisatie heeft zo’n beetje over alles nagedacht om een goede ‘migratie’ van het publiek te garanderen. “Het parcours kent eigenlijk geen eindpunt”, weet Mulders. “De verschillende podia zorgen eveneens voor spreiding van het publiek, dat altijd meerdere kanten op kan.” Ook de keuze voor feestmuziek en het schrappen van harde housebeats is een paar jaar geleden bewust genomen. Jacobs: “De housedeejays draaiden vooral wat ze zelf wilden draaien en ze lieten zich minder sturen. Het is echter een carnavalsevenement en daar hoort carnavalsmuziek bij. Bovendien is het belangrijk dat de muziek op een bepaalde plek tijdelijk stilgelegd kan worden, zodat mensen doorstromen naar een ander gedeelte van het parcours.” Ook het dubbelzinnige thema dat elk jaar wordt gekozen voor de Kuukse elfkroegetocht berust niet op toeval. “Voltooien (thema 2015) verwijst naar de indianentooi, maar ook naar het feit dat mensen elf kroegen langsmoeten om alle stempels te halen. Ook dat zorgt voor spreiding en een constante doorloop.”
Frans Kersten, chef van de politie Brabant-Noord (team Cuijk), zegt tot slot: “De organisatie staat als een huis! Bovendien doen ze ook daadwerkelijk iets met de punten die wij aandragen, waardoor het evenement goed controleerbaar, veiliger en beheersbaar is geworden.”

Een uitgebreidere (foto)reportage over de veiligheid tijdens de Kuukse elfkroegetocht in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 24 februari.

[image=301021]

[image=301022]

[image=301214]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant