Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Buurtbuschauffeurs Jan de Hoog (links) en Harrie de Hoog heten nieuwe passagiers van harte welkom. (Foto: Bas Delhij)
Buurtbuschauffeurs Jan de Hoog (links) en Harrie de Hoog heten nieuwe passagiers van harte welkom. (Foto: Bas Delhij) (Foto: Bas Delhij)

Buurtbussen rijden weer: ‘De veiligheid voor de bestuurder en de passagiers is goed geregeld’

  •   keer gelezen

REGIO | De broers Harrie en Jan de Hoog uit Vierlingsbeek zijn al jaren buurtbuschauffeur op de Maaslijn, die de verbinding onderhoudt tussen het Maasziekenhuis in Boxmeer en het busstation in Venray. Hier kwam vorig jaar maart tijdens de eerste lockdown abrupt verandering in, toen alle buurtbussen van de ene op de andere dag kwamen stil te staan. Sindsdien hield hun vrijwilligerswerk op en dat steekt des te meer omdat ze nog geen passagier hebben kunnen vervoeren in de splinternieuwe buurtbussen van vervoersmaatschappij Arriva. Gelukkig heeft de busmaatschappij vanaf maandag 1 maart de dienstregeling weer opgepakt in aangepaste bussen vanwege de coronacrisis. Wat ze van de aanpassingen en maatregelen vinden? “Naar onze mening is de veiligheid voor de bestuurder en de passagiers goed geregeld.”

Harrie de Hoog is niet alleen buurtbuschauffeur, maar zit nu ook enkele jaren in het bestuur van de buurtbusvereniging en is tevens” technisch aanspreekpunt”. Hij somt eerst de verbeteringen op in de nieuwe bussen, zoals de achteruitrijcamera’s, meerdere snufjes op technisch gebied en de verbeteringen in het gemak van de rit- en kaartjesafhandeling . Een belangrijke verandering voor de passagiers is ook, dat er geen dubbele rij stoelen meer is, waardoor er niet alleen meer ruimte komt in het gangpad, maar waardoor ook automatisch meer afstand ontstaat tussen de passagiers. En afstand houden is nu eenmaal belangrijk in deze coro0nacrisis.

Harrie weet ook van de hoed en de rand als het gaat om de aanpassingen en maatregelen die de veiligheid voor bestuurder en passagiers moeten verbeteren. “Er is een afzuiging en een filter in het midden van de bus” vertelt hij, “en bovendien is voor de bescherming van chauffeur en passagier een kuchscherm aangebracht. Voor de passagiers is het verplicht om net als in het overige openbaar vervoer in de buurtbus een mondkapje te dragen. De chauffeur maakt alles, waar hij mee in aanraking komt, schoon voor degene, die de bus overneemt. Uit veiligheidsoverwegingen blijft de rolstoellift voorlopig buiten gebruik en kan de chauffeur ook niet behulpzaam zijn met boodschappentassen in- en uitladen.”

Beide broers kregen van veel mensen uit hun omgeving te horen, dat ze blij zullen zijn, als de buurtbus weer voor vervoer kan zorgen.

Voor informatie over de buurtbus kan men zich wenden tot de website van Ons Thuus en buurtbuslandvancuijk.nl.

Meer berichten