Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Jos Peters toont zijn tweede dagboek bij de afdeling radiologie van het RadboudUMC in Boxmeer. (foto Jos Gröniger)
Jos Peters toont zijn tweede dagboek bij de afdeling radiologie van het RadboudUMC in Boxmeer. (foto Jos Gröniger) (Foto: Jos Gröniger)

Jos Peters bundelt ervaringen in tweede dagboek

  •   keer gelezen

MILSBEEK / BOXMEER | Een leven vol hard werken is geen waarborg voor een gezonde toekomst. Dat ervaarde ook Milsbekenaar Jos Peters in 2017. De nijvere fotograaf kreeg toen de diagnose prostaatkanker en leerde leven met de zorg, behandelingen en beperkingen. Ook wierp hij zich op als een regionale ambassadeur voor de mannenziekte. Afgelopen maanden presenteerde hij zijn tweede boek waarin hij de ziekte en de behandelingen bespreekbaar maakt.

Door Jos Gröniger

Jos Peters praat openhartig over de kanker die hem kwelt. In een periode waarin hij vaak naar het toilet moest om de plassen werd hij onderzocht. “De bloedwaarden wezen op prostaatkanker. Een scan volgde. Ik werd geopereerd in het RadboudUMC in Nijmegen”, vertelt hij.

Presentaties
Na de ingreep herstelde Jos Peters goed. Als fotograaf legde hij veel behandelingen op beeld vast, en omdat hij goed over zijn kwaal kon praten verzorgde hij presentaties ziekenhuizen en het KWF. “Ook bij mijn toenmalige werkgever heb ik de collega’s een presentatie gegeven”, zegt de 70-jarige Milsbekenaar, die de draad oppakte, ondanks het feit dat bij zijn echtgenote Toos de gevreesde ziekte ook geconstateerd werd.

Opnieuw naar het ziekenhuis
Met een bewonderenswaardige instelling trad hij het leven tegemoet. Het positivisme kreeg een knauw toen tijdens periodieke controles bleek dat de bloedwaarden weer afweken. “Ik bleek een uitzaaiing in mijn stuitje te hebben”, zegt hij, “dat was begin juni afgelopen jaar.”

Opnieuw kwam hij in het behandeltraject. “Ik zou dertien bestralingen ondergaan.” Op maandag 29 juni reisde hij voor de eerste keer naar het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Op maandag 20 juli volgde de dertiende en laatste bestraling, zo vertelt het minutieus bijgehouden dagboek.

Belangstelling in het boek?
Inmiddels gaat het Jos Peters redelijk goed. De PSA-waarden blijven laag, al blijkt hij ook aan diabetes te lijden. Het heeft ogenschijnlijk weinig invloed op de stemming van de Milsbekenaar, die zijn boek graag aanbeveelt. “Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar josentoospeters@home.nl of bellen met 06-48709341. De opbrengst gaat naar het KWF.”

Meer berichten