Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
COLUMN

‘Koningin van Oeffelt worstelt met kikkers in de kruiwagen’

  •   keer gelezen

Het spel is op de wagen. Het wordt onderhoudend op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen Land van Cuijk op 24 november. Als er in dat driekwart jaar net zoveel blijft gebeuren als in de afgelopen week, dan gaan we ons als toeschouwer vermaken. Mijn voorspelling van een week geleden dat de uitslag nu al een uitgemaakte zaak is, blijkt een totaal verkeerde inschatting. Pijnlijk voor mij. Maar wel leuk.

Het CDA wordt in de nieuwe gemeente veruit de grootste. Nou ja, een fact of life waar we mee moeten leven. De verzamelde dorpsfracties zouden voor het tweede machtsblok in die nieuwe gemeenteraad gaan zorgen. Waardoor ze met zijn tweeën de lakens zouden kunnen gaan uitdelen.

Dat dacht ik. Nog maar een week geleden. De Boxmeerse wethouder Willy Hendriks hoopte het ook. Ze is al een half jaar aan het sleuren en trekken om alle dorpslijsten uit de vier fuserende gemeenten bij elkaar te krijgen. Dat leek te lukken. Niet voor niets heet ze de koningin van Oeffelt, anderen verlenen haar dat predikaat voor de hele gemeente en gemeentehuis-watchers noemen haar de koningin van het Boxmeerse college.

Maar Willy heeft net als elke koningin gelazer met haar onderdanen. Haar gouden koets dreigt op weg naar de vierde woensdag wielen te verliezen. Waar ik betweterig vorige week meldde dat Hapse Liesbeth van Heeswijk een kansloze missie met haar Liberaal Land van Cuijk was begonnen, blijkt ze stevig aan de poten van Willy’s dorpenlijst te zagen. De huidige raadsleden Marc Oudenhoven uit Vierlingsbeek en Johan Hermanussen uit Maashees leken zekerheidjes voor de toekomstige mammoet-dorpslijst, maar ze gaan hun zielenheil zoeken bij Liberaal LVC. En nou hoor ik dat vooraanstaande Millenaren Mariëlla Bastiaans en Ad Berends in gesprek zijn met deze VVD-afsplitsing uit het Cuijkse, terwijl Van Heeswijk op zoek naar hulptroepen ook al onder meer in St. Anthonis en Boxmeer is gesignaleerd.

Kortom, de vanzelfsprekendheid van de enorme machtsvorming vanuit de dorpslijsten is niet meer. De koningin van Oeffelt worstelt ernstig met de kikkers in haar kruiwagen. Voor zover ze er al niet uit springen, moet ze oppassen dat de nog aanwezige kikkers haar mantelpakje niet bevuilen.

Graag nu ook nog wat gedonder in het CDA en het worden echte verkiezingen. Waar is de lokale Pieter Omtzigt?

Het is nog lang geen 24 november. Maar het spel is op de wagen.

Koos

Meer berichten