Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Stichting Leergeld Land van Cuijk zorgt ervoor dat ieder kind in de regio gelijke kansen krijgt.</p>

Stichting Leergeld Land van Cuijk zorgt ervoor dat ieder kind in de regio gelijke kansen krijgt.

(Foto: )

‘Wij vinden dat ieder kind gelijke kansen verdient’

  •   keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Lucas’ klasgenootjes overrompelen hem met enthousiasme. Het schooluitje van gisteren was ‘het leukste ooit’, lijkt de algemene conclusie. De overweldigende hoeveelheid vrolijke verhalen laten Lucas voelen alsof hij er zelf bij was. Maar helaas, zijn ouders konden het niet betalen. Gelukkig is daar Stichting Leergeld Land van Cuijk.

Vrijwilliger Twan Weemen vertelt met trots enthousiasme over de stichting: “Helaas zijn er in Nederland duizenden kinderen die niet overal aan mee kunnen doen, simpelweg omdat papa en mama het niet breed hebben. In Land van Cuijk zijn dit er uit onze gegevens ook een kleine duizend. Wij vinden dat ieder kind gelijke kansen verdient!”

Als Lucas echt zou bestaan, kon hij samen met zijn ouders zich aanmelden op www.leergeldlandvancuijk.nl. Twan: “Wij zorgen dan dat er een intermediair langskomt die met de mensen in gesprek gaat. Hij of zij beoordeelt de situatie en wat het kind nodig heeft om mee te kunnen doen. Vervolgens maken wij dit mogelijk.”

Wat stichting leergeld bijzonder maakt is de speciale driehoeksverhouding. De vrijwilligers sturen het benodigde geld niet naar de ouders maar direct naar de helpende. Als Lucas via de stichting bijvoorbeeld wil voetballen. Dan overleggen Twan en zijn medevrijwilligers direct met de voetbalvereniging. “In plaats van dat ze de factuur naar de ouders sturen, krijgen wij die.”

Twan legt uit dat de stichting een enorm breed scala aan uitgaven dekt. “Wij werken eigenlijk met vier verschillende categorieën. Allereerst is daar natuurlijk sport. Maar we hebben ook de categorie welzijn. Daartoe behoren bijvoorbeeld zaken als zwemles of een degelijke fiets voor naar school. Onderwijs zelf is ook een categorie. Dan springen wij bij in de kosten van lesmateriaal of excursies. Muziekles valt hier ook onder. De laatste categorie is cultuur. Wij vinden het tenslotte uiterst belangrijk dat ieder kind mee kan gaan naar alle georganiseerde activiteiten!” Twan benadrukt verder geen hulpverlener te zijn, enkel dienstverlener. “Wij kunnen de problemen niet oplossen. Daar zijn wij ook niet bevoegd voor.”

Stichting Leergeld Land van Cuijk hoopt te voorkomen dat kinderen opgroeien met een achterstand. “Als ze nu mee kunnen doen, komen ze later beter uit. Hebben ze meer kansen in de maatschappij, en biedt dat de maatschappij ook meer kansen.” Op die manier hoeven de toekomstige kinderen van Lucas niets te missen.

Meer berichten