Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Bij De Stadsherberg in Gennep hebben ze het terras opgebouwd puur voor de beeldvorming. </p>

Bij De Stadsherberg in Gennep hebben ze het terras opgebouwd puur voor de beeldvorming.

(Foto: SK-Media)

Terrassen in de regio blijven gesloten: ‘Het is de moeite niet waard’

  •   keer gelezen

REGIO | Door heel het land verspreid voeren horeca ondernemers actie tegen het coronabeleid. Door dinsdag de terrassen open te stellen, volledig tegen de landelijke regels in, hoopt de horeca aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin ze verkeren. Het water staat bij velen immers aan de lippen. Vooralsnog lijkt de actie in het Land van Cuijk én de Kop van Limburg echter geen actieve bijval te krijgen. 

“Wij steunen de roep om aandacht absoluut, maar doen niet mee op het activistische gebied” aldus Nikki Ronnes namens de Koninklijke Horeca afdeling in Boxmeer. Ronnes trekt in twijfel of het de moeite loont om de terrassen te openen, niet wetend of het mooie weer lang aanhoudt. “Het is nu misschien één of twee dagen mooi. Maar wie zegt dat het dat blijft? Het is pas begin maart.” Mede hierom ziet Ronnes ook graag meer kansen om ook binnen aan de slag te kunnen. “Als dat mag, dan heeft het zin. Nu zouden we allerlei voorbereidingen moeten treffen voor het terras. Dingen inkopen en koud leggen. Om het vervolgens misschien straks weg te moeten gooien om dat het weer te slecht is. Dat is het niet waard.”

Niet de rebel uithangen
Naast de praktische overwegingen wil Ronnes ook niet de rebel uithangen. “Wij willen ook geen boetes, noch mensen in gevaar brengen. We hebben het nog steeds over de gezondheid van mensen.” Hierom houden de Boxmerenaren de terrassen gewoon gesloten. “Maar we steunen de landelijke actie wel. Het is klotesituatie maar dit is niet de oplossing.”

Ook Friso Pingen van Grand Café Effe in Overloon ziet geen heil in het openen van zijn terras. Net als Ronnes wil hij geen mensen in gevaar brengen en vindt hij dat regelgeving er niet voor niets is. “Daarnaast hebben we later in het jaar misschien de gemeente en de boa’s nodig. Die wil ik nu niet tegen de haren in strijken. We kunnen wel gaan schoppen maar naar ons idee snijden we onszelf daarmee in de vingers.”

Terras wel klaargemaakt
Bij De Stadsherberg in Gennep hebben ze het terras opgebouwd, maar enkel om een statement te maken. Afgezet met rode linten voorkomen de Gennepenaren dat mensen er daadwerkelijk gaan zitten. “We doen dit puur voor de beeldvorming maar laten niemand toe. We hebben geen zin in een boete van €4000 euro.” legt Frank Pennings van De Stadsherberg uit. Pennings geeft aan dat het wel erg steekt. “De parken liggen met dit weer vol met mensen. Op ieder muurtje zit nu wel iemand met een drankje. Bijna letterlijk tegenover mijn terras zie je ze zitten. Dat doet wel pijn.” De Gennepenaar ziet de horeca hierom mede als een verlengstuk van de handhaving. Alle terrassen zijn zodanig ingericht dat mensen op een veilige manier kunnen genieten van een drankje en het mooie weer. Als de terrassen wel open zouden mogen konden de ondernemers een oogje in het zeil houden. “Er zijn nu eigenlijk te weinig boa’s. Op die manier kan er beter gehandhaafd worden.”

Niet de moeite waard
Ook in gemeente Mill en Sint Hubert moeten gasten vergeefs zoeken naar een terrasje. Volgens Piet van Strijp van Café Broers in Sint Hubert is geen enkele zaak in de gemeente dinsdag geopend. “Wij hebben het wel voorgesteld, maar niemand deed mee. Om dan vervolgens in ons ééntje wel open te gaan vonden wij niet zinnig.” Van Strijp heeft veel contacten met lokale horecaondernemers evenals in Nijmegen en Eindhoven. Ook daar zou de landelijke actie weinig bijval krijgen. “Ik zie het nut er ook niet zo van in. Dan zetten we het allemaal buiten en alles weer smerig. We hebben er dan een hoop werk mee voor slechts één dag. Dat vinden we niet de moeite waard.”

Meer berichten