Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Het AZC in Overloon.</p>

Het AZC in Overloon.

(Foto: SK-Media)

Staatssecretaris noemt overlast AZC Overloon ‘compleet onacceptabel’

  •   keer gelezen

DEN HAAG / OVERLOON | Ankie Broekers – Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeester Karel van Soest verstuurde naar aanleiding van de aanhoudende overlast veroorzaakt door inwoners van het AZC in Overloon. In haar beantwoordende brief geeft Broekers – Knol aan het te betreuren dat een kleine groep asielzoekers disproportioneel veel overlast veroorzaakt. De staatsecretaris geeft aan dat deze overlast onacceptabel is, maar helaas moeilijk om volledig te voorkomen. 

“Overlast kan helaas nooit geheel worden voorkomen, omdat het zich ook kan voordoen wanneer er in het dossier van de betrokken bewoner geen incidenten bekend zijn en toekomstige incidenten dus lastig te voorspellen zijn” leeft het in de brief van de staatssecretaris. Hiermee reageert ze op de behoefte van burgemeester Van Soest om van meer repressieve maatregelen omtrent de overlast naar preventieve te gaan. Een voorbeeld dat de burgemeester hierbij gaf was het niet langer onderbrengen van raddraaiers in de reguliere AZC’s. In de brief is te lezen dat overlastgevers na een incident met grote impact overgeplaatst kunnen worden naar een speciale handhaving- en toezichtlocatie in Hoogeveen.

Volgens burgemeester Van Soest wordt een groot deel van de overlast veroorzaakt door een kleine 2% van de AZC’ers, voornamelijk veilige landers. Ook Broekers – Knol ziet in dat deze groep disproportioneel vaak ten grondslag ligt aan de overlast. Ze geeft aan dat deze groep sinds september jongstleden versoberd wordt opgevangen en een versnelde asielprocedure krijgen. “Hier moet een ontmoedigende werking van uitgaan, zodat het voor hen minder aantrekkelijk wordt om in Nederland een asielaanvraag in te dienen.”

Volgens Van Soest is dit een begin van de aanpak van het probleem, maar zou het ook hogerop gezocht moeten worden. “Europese regelgeving dicteert dat als iemand aan asielaanvraag doet, dan moet hij of zij in de asielprocedure meegenomen worden. In die wetgeving moet veranderen, maar dat is iets van de lange adem.” De burgemeester geeft aan dat hier wel aan gewerkt wordt en de laatste tijd veel gesprekken er over gevoerd te hebben.

Meer berichten