Met de verschillende kleurrijke spulletjes in de EHBL-kast kunnen de kinderen van De Bonckert op een leuke manier leren én bewegen. (Foto: Bas Delhij)
Met de verschillende kleurrijke spulletjes in de EHBL-kast kunnen de kinderen van De Bonckert op een leuke manier leren én bewegen. (Foto: Bas Delhij)

De Bonckert in beweging met leerzame EHBL-kast

Algemeen 1.207 keer gelezen

BOXMEER | Bewegend leren lijkt de nieuwste hype in het basisonderwijs. Maar in tegenstelling tot voorgaande bewegingen lijkt deze bijzonder beloftevol en veel soelaas te bieden. Boxmeerse basisschool de Bonckert ziet kansen en wil dat ‘bewegend leren’ onderdeel wordt binnen hun onderwijsvisie, het Ervaringsgericht Onderwijs. In samenwerking met Stichting Doejemee is een zogenaamde EHBL-kast ontwikkeld welke de school donderdag 4 maart mocht verwelkomen.

Chantal van Ophuizen en Bart Schmeits, beide van Stichting Doejemee, leggen het bewegend leren uit aan de hand van het meest bekende en klassieke voorbeeld. Bart: “Onze ouders tekenden al een hinkelbaan op de tegels om de tafels mee te oefenen. Maar je kunt bewegend leren op zo veel meer manieren toepassen.” Chantal vult aan: “Denk bijvoorbeeld aan een balletje gooien en vragen om de hoofdstad van Noord-Holland. De vanger roept dan...?”

De nieuwe EHBL kast – EHBL staat voor Eerste Hulp bij Bewegend Leren – zit vol met materialen om te gebruiken voor nieuwe, educatieve spelletjes. Balletjes, krijt, pylonen, springtouwen, noem maar op. Daarnaast is de kast verrijdbaar en voorzien van een whiteboard om instructies op uit te werken.

Dure opbergkast?
Bewegend leren moet voornamelijk aanvullend werken. Chantal legt uit dat door juist de stof op verschillende manieren te behandelen, het blijft hangen. “Pas dan leer je écht wat je moet leren, en niet enkel het ‘trucje’. Daarnaast is het bewegen natuurlijk ook gewoon gezond.” Directeur Willy Rothof-Jilesen vult aan: “Juist dit laatste past perfect in de visie van De Bonckert, die zich profileert als sportieve en gezonde school”

Uiteraard hoeven materialen niet telkens op dezelfde manier gebruikt worden. “Liever niet zelfs. Dan wordt het een hele dure opbergkast” grapt Bart. “Het idee is dat juffen en meesters zelf ook nieuwe werkvormen verzinnen. Dat houdt hen ook scherp en creatief.”

V.l.n.r.: Chantal van Ophuizen en Bart Schmeits van Stichting Doejemee, Jeroen Grolman van Heutink en directrice Willy Rothof-Jilesen. (Foto: Bas Delhij)

Uniek
Opvallend is het unieke van het concept. Geen enkele school in Nederland heeft zoiets. Chantal: “Een conciërge van één van de scholen waar wij mee samenwerken had iets in elkaar geschroefd en dat leek ons wel wat. Vervolgens zijn wij in gesprek gegaan met de scholen, maar ook met Heutink, de bekende fabrikant van schoolmateriaal.” Die hebben de kast inmiddels al  productie. “Hij is helemaal klaar om alle basisscholen in Nederland in beweging te krijgen” vertelt Jeroen Grolman van Heutink vol enthousiasme. “De EHBL-kast is vanaf nu bij ons te bestellen.” Chantal noemt dit op haar beurt ‘een supergaaf idee’. “Eigenlijk ergens wel gek dat niemand ooit op dit idee is gekomen.”

Meer dan een hype
Donderdag werd de kast in een warm bad van kinderlijk enthousiasme ontvangen. Vrijwel direct werden de kleurrijke spulletjes tevoorschijn getoverd en de eerste educatieve spelletjes bedacht. Als het aan de kids ligt is bewegend leren méér dan slechts een hype.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant