Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Burgemeester Willem Gradisen tijdens een van zijn optredens in de gemeente.</p>

Burgemeester Willem Gradisen tijdens een van zijn optredens in de gemeente.

(Foto: Jos Gröniger)

‘Heb geen verklaring voor lage besmettingscijfers’

  •   keer gelezen

MOOK EN MIDDELAAR | Waar in grote delen van Nederland zorgelijk naar het oplopend aantal Coronabesmettingen gekeken wordt, blijft in de gemeente Mook en Middelaar het cijfer laag. Twaalf dagen staat de teller op nul besmettingen. Burgemeester Willem Gradisen is blij met dat gegeven maar zegt geen verklaring te hebben.

Door Jos Gröniger

“We zijn een witte vlek op de kaart met besmettingen. Zeker als je kijkt naar de omliggende gemeenten Gennep en Berg en Dal”, zegt Gradisen, “We zijn een relatief kleine gemeente (Mook en Middelaar heeft bijna achtduizend inwoners) in een relatief dunbevolkte regio. Maar juist in Noord-Limburg en Twente is de besmettingsgraad hoog. Gelukkig blijft het aantal besmettingen hier laag.”

De burgemeester denkt terug aan begin 2020 toen in zijn gemeente veel besmettingen waren. Het toen juist geopende zorgcomplex Mookerhof werd uiteindelijk gesloten. “Twee derde deel van het personeel bleek besmet. Het was een nare start van een nieuwe organisatie. De bewoners zijn toen tijdelijk verhuisd naar Dekkerswald in Groesbeek.”

Dit jaar ziet hij de cijfers wekelijks met gerustheid in. “Ik heb me voorgenomen ze niet meer te delen via social media. Er bleken kleine nuances voor te komen in de gegevens van de diverse instanties. Maar inmiddels staan we twaalf dagen op nul besmettingen.”

Oorzaken of redenen kan hij niet aanvoeren. “Het is de wet van de kleine getallen hé.” In de gemeente Mook en Middelaar waar een op de vier inwoners 65 jaar of ouder is blijven de cijfers laag. “De avondklok wordt prima nageleefd en volgens de BOA’s houdt iedereen zich aan de regels.” In de gemeente was in het verleden wel eens overlast door hangjongeren maar ook dat fenomeen komt niet voor. In de openbare ruimte houdt iedereen zich aan de regels. “Ja, het gaat goed. En ik hoop dat zich achter de voordeuren niets illegaals afspeelt. Ik ga ervanuit dat ook iedereen zich daar aan de regels houdt.”

De toekomst ziet burgemeester Gradisen overwegend positief tegemoet. “Ik ben optimistisch over de vaccinaties. Voor de inwoners van onze gemeente zijn er vaccinatielocaties in de regio. Sinds deze week is er de post in Malden en Boxmeer. Daarnaast kunnen mensen naar Venray, Blerick en Roermond.”

Meer berichten