Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Foto:

Geen grote versoepelingen, avondklok met twee weken verlengd

  •   keer gelezen

VEGHEL | De avondklok wordt met twee weken verlengd tot 30 maart. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte afgelopen maandagavond bekend. “Op basis van die cijfers, en alle doorgerekende prognoses, zegt het OMT dat het nu niet verstandig is nieuwe versoepelingen aan te kondigen vanaf 16 maart en dat advies volgen we op”, aldus Rutte. Wel zijn er een paar kleine aanpassingen op de coronamaatregelen.

Het huidige pakket aan maatregelen wordt vrijwel in zijn geheel verlengd tot en met 30 maart. Er zijn een paar aanpassingen. Zo mogen kinderen vanaf 16 maart weer zwemles volgen. Het buitensporten mag vanaf volgende week weer met maximaal vier mensen, uiteraard wel op anderhalve meter. Het sporten moet tevens plaatsvinden op een sportaccommodatie.
Het negatief reisadvies is verlengd tot en met 15 april. Bij de volgende persconferentie op 23 maart komt het kabinet met een nieuw reisadvies. Dan wordt er ook een vooruitzicht geschetst met het oog op de meivakantie en de zomervakantie.

Verkiezingen
Omdat de avondklok volgens premier Rutte ‘vrije verkiezingen niet in de weg mag staan’, komt er op de drie verkiezingsdagen een uitzondering voor mensen die vanwege de verkiezingen de straat op moeten. Rutte: “De mededeling dat iemand van een stembureau komt, volstaat voor de handhaving.”

Terrassen open
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hoopt dat er rond Pasen nieuwe versoepelingen mogelijk zijn. “Als het lukt om de R-waarde rond de één te houden en de ziekenhuizen niet verder te belasten, dan zouden de buitenterrassen op woensdag 31 maart weer open kunnen”, zegt De Jonge. Ook een verdere openstelling van de winkels en een gedeeltelijke herstart van het hoger onderwijs zou dan mogelijk moeten zijn.


CoronaCheck-app
Er wordt gewerkt aan een CoronaCheck-app, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze negatief getest zijn. Daarbij wordt ook gekeken naar de toevoeging van een bewijs van vaccinatie. Een vaccinatieplicht komt er niet.

Meer berichten