Marcel Siebers zit klaar om de Haagse muziek op het Cuijkse carillon te spelen.
Marcel Siebers zit klaar om de Haagse muziek op het Cuijkse carillon te spelen.

Een Cuijks eerbetoon aan Earring-gitarist George Kooymans

Algemeen 821 keer gelezen

CUIJK | “Het kwam behoorlijk hard binnen.” Theo Basten uit Cuijk is groot fan van de Haagse band Golden Earring. Begin februari maakte gitarist George Kooymans bekend dat hij lijdt aan de ernstige ziekte ALS en zodoende een punt zet achter zijn carrière. Helaas betekende dit ook het einde van de band. Voor Theo was dat ‘toch even schrikken.’ Donderdag 11 maart om 17:15 uur schalt als eerbetoon het lied ‘Radar Love’ uit iedere Nederlandse radio en zal menig instrument de wereldberoemde noten voortbrengen. Mede dankzij Theo ook uit het carillon van de Cuijkse Martinustoren.

Door Mans Pere

“Iedereen heeft weleens iets van Golden Earring gehoord” oreert de superfan. “Of je nou fan bent of niet, je kent het ongetwijfeld van de radio of televisie.” Mede hierom vindt Theo het initiatief van de Golden Earring fanclub zo’n geweldig idee: “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb Marcel Siebers gevraagd om op het carillion in Cuijk Radar Love te spelen.”

Dat iedereen het lied kent wordt door Siebers meteen bevestigd: “Toen ik in 2004 een carillon-tournee door de VS maakte in een gehuurde Chrysler 300C, heb ik bij gelegenheid van een verblijf in de Detroit area een bezoek gebracht aan het Chrysler Museum. Daar werd onder andere een overzichtsvideo getoond met de begeleidende muziek van de “Golden Earring’ en dat was ‘Radar Love’!” Op het verzoek van Theo om het lied donderdag ten gehore te brengen reageerde de carillonmeester direct enthousiast: “Ik doe graag mee. Ik ben altijd in voor dit soort landelijke initiatieven!”

Superfan
Theo is al sinds zijn jeugd groot fan van de Haagse rockgroep. “Ik ben er echt mee opgegroeid. Wij hadden thuis in de jukebox al de single ‘Please Go’ liggen. Dat was de eerste single van de Earring.” Theo vertelt dat ie alles van de Haagse rockers verzamelt. Logischerwijs is zijn muziekcollectie inmiddels iets omvangrijker geworden dan enkel de bekende debuutsingle.

Inmiddels heb ik ze tussen de 100 en 150 keer gezien.


Op veertienjarige leeftijd zag de Cuijkenaar de rockgroep voor het eerst. Dit was bij een concert in de Vereniging in Nijmegen. “Inmiddels heb ik ze tussen de 100 en 150 keer gezien. En dat in het tijdsbestek van 60 jaar. Ze zijn zo ontzettend goed live! Ik heb ze ook meermaals backstage ontmoet. Ze zijn heel vriendelijk.”

Uitdaging
Ondanks de bijzondere herinnering uit Detroit gaat de liefde voor de Hagenezen bij Marcel niet zó ver. “Ik ben toch iets meer van de symfonische rock. Vroeger speelde ik bijvoorbeeld zelf in een bandje, maar dan meer muziek in de trant van Kayak en Focus.” Toch vindt Marcel het een mooie uitdaging om de meer rechttoe rechtaan rock van Golden Earring door Cuijk te laten klinken. “De muziek is natuurlijk niet geschreven voor een carillon. Het maken van een arrangement is dan ook knap lastig. Er is geen bas, geen drums en natuurlijk geen zang. Dat maakt de uitdaging.” Maar na een stiekeme oefensessie is hij uitermate tevreden. “Het is duidelijk herkenbaar!”

Mis het niet
“Maar mensen moeten donderdag wel op tijd zijn” vult Marcel aan. “Het lied duurt maar vijf minuten en dan kan ik weer naar beneden. Het zou zonde zijn als je het mist.” Theo gaat zijn geliefde band ongetwijfeld missen, maar dit passende initiatief laat hij absoluut niet aan zich voorbij gaan. “Het wordt landelijk gespeeld. In Amsterdam, Utrecht en natuur Den Haag. Maar ook in Cuijk. Echt geweldig!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant