Afbeelding
Foto: Mans Pere

Overgrote deel Land van Cuijk gaat morgen stemmen

Algemeen 414 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Het moment om jouw politieke stem te laten horen is aangebroken. Het is verkiezingstijd. Op welke partij je stemt, of op wie, dat is volledig aan jou. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met het stemgedrag binnen Land van Cuijk? Maar liefst 95% van burgerpanel van Land van Cuijk geeft aan stemmen ‘belangrijk’ of zelfs ‘zeer belangrijk’ te vinden. 82% van de respondenten geeft aan fysiek te gaan stemmen, ondanks de coronapandemie.

De mensen die veel belang hechten bij het stemmen onderbouwen hun mening op verschillende manieren. Het recht tot stemmen is voor meerderen voldoende reden om dit daadwerkelijk te doen. Daarnaast wordt genoemd dan stemmen recht van spreken geeft op het doen en laten van de overheden. Ook onvrede met de huidige politieke koers wordt genoemd als beweegreden om naar het stemhokje te gaan. Eén van de respondenten: “De partijen die nu regeren hebben totaal geen respect voor de gewone Nederlandse burgers.”

Fysiek naar het bureau
Ondanks de coronapandemie gaan de Tweede Kamerverkiezingen door. Normaal kunnen de kiezers hun stem uitbrengen in het stembureau. Het coronavirus kan mensen echter afschrikken om hun stem fysiek uit te brengen in een stembureau. Daarom mogen 70-plussers dit jaar per brief stemmen. Van de respondenten heeft 82% aangegeven fysiek hun stem uit te brengen. Maar er worden kanttekeningen geplaatst bij de noodzaak van het fysieke stemmen: “Waarom niet voor iedereen de mogelijkheid om per brief of nog beter digitaal te stemmen?” Onder de niet-stemmers (3% van de respondenten) waren vergelijkbare motivaties. “In belang van mede inwoners van Nederland en de rest van Europa is het onverantwoord om teveel bewegingen buiten de deur te maken. Advies van RIVM e.d. dus als rechtgeaard en betrokken burger hou je je daar toch aan?” lichtte één van de respondenten zijn of haar keuze toe. Een andere gaf specifiek aan niet te durven uit angst voor besmetting. 4% van de respondenten geeft aan gebruik te maken van het poststemmen en 7% is nog twijfelend over de te gebruiken methode. De overgebleven 4% is nog in twijfel of er überhaupt gestemd gaat worden.

Veiligheid
Landelijk worden er diverse maatregelen genomen om het stemmen veilig te laten verlopen: het stemmen is verspreid over drie dagen en kan tussen 07.00 uur en 21.00 uur. 66% procent van de mensen geeft zich veilig of zelfs zeer veilig te voelen bij het stemmen. “Als iedereen zich aan de Corona regels houd, dan is het voor iedereen veilig!” en “De nodige maatregelen zullen wel getroffen worden” zijn gehoorde argumenten. De groep respondenten die zich niet veilig of zelfs zeer onveilig voelt bij het stemmen betreft 7% van de respondenten. Het overige deel is ofwel neutraal of gaat niet stemmen.

Welke partij?
Van al deze stemmers is 19% nog steeds ‘zwevend’. Dat blijkt uit de meest recente rapportage. “Moet nog naar de kieswijzer kijken” verklaart een respondent zijn of haar antwoord. Andere respondenten hebben weinig vertrouwen in de huidige politiek en zijn zodoende nog steeds niet zeker van hun zaak. Zo vertelt een respondent: “Het huidige beleid in Nederland geeft geen duidelijke politieke voorkeur. Er zijn legio dingen mis zoals, toeslagenaffaire, chaos bij belastingdienst door ingewikkelde regelgeving, ongebreideld met geld smijten, overmatige bemoeienis van Europa, falende asielbeleid(ten onrechte immigratieprobleem genoemd, zwerfvuil, enz. enz. enz. Er is geen partij die dat kan oplossen en veel willen niet samenwerken terwijl dat de enige oplossing kan brengen”. Een volgende inwoner van Land van Cuijk noemt de huidige politici ‘oplichters’ en geeft aan het nut niet in te zien van stemmen. Een derde respondent heeft enkel wat meer tijd nodig: “Voor de allereerste keer heb ik geen idee. Stem altijd links maar nu weet ik nog niet op wie.” Mogelijk heeft deze persoon inmiddels al meer duidelijkheid gekregen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant