Afbeelding
COLUMN

‘Wanneer kruipt onze lokale Geert uit zijn schulp?’

Algemeen 854 keer gelezen

Hoog tijd dat extreem-rechts in deze contreien uit zijn schulp kruipt. Die conclusie mag je trekken uit de uitslag van vorige week. Ik moet zeggen dat ik maar weinig (extreem-)rechtse mensen ken, hooguit wat vermoedens links en rechts, maar als ik naar de uitslagen kijk, dan moeten er toch heel wat meer rondlopen. Aanhangers van bange verhalen over mensen met een ander huidkleurtje zijn hier kennelijk minder luidruchtig dan hun landelijke voorgangers. Waar in het Land van Cuijk en Noord-Limburg zitten de lokale Baudetjes en Geertjes? Ik ben er nieuwsgierig naar. Het wordt me door mijn omgeving steevast afgeraden, maar ik heb er altijd weer zin in om met deze boze mensen in discussie te gaan. Zinloos, maar ik moet iets met mijn verbijstering.

Laat ik het mooier zeggen: mijn diepgewortelde democratisch besef wil hebben dat ze voor de dag komen en hun stem verheffen. Ik vraag het hen met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. In de nieuwe gemeente Land van Cuijk aanstaande november al, in Grave, Gennep en Bergen volgend jaar maart. Er moet toch wel ergens een lokale intelligente gek als Baudet rondlopen die ziet dat hier wat te verzilveren valt. Bijvoorbeeld in de nieuwe gemeente die Cuijk, Mill, St. Anthonis en Boxmeer gaan vormen. Op basis van de uitslag van vorige week zijn PVV, FvD en Ja21 goed voor een zeteltje of zes in de nieuwe gemeenteraad. Als ze hun rechtse krachten samenballen, kunnen ze zomaar de tweede of derde partij in de nieuwe gemeente worden. En ik moet zeggen: ik ben erg benieuwd wat ze hier dan zouden gaan brallen.

Als Grave mee zou doen, zou dat het rechtse gehalte nog iets omhoog trekken, gezien het succes van rechts aldaar. Of zijn dat slechts proteststemmen? Dat kan ik wel snappen. Echter, pluimpje voor verreweg het grootste deel van de Graafse bevolking dat ze daar bij het referendum over aansluiting bij het Land van Cuijk – ondanks de wazige vraagstelling – het gezonde verstand hebben laten gaan boven een proteststem.

Ruim 17% van het Land van Cuijk stemt extreem-rechts, in Gennep gaan ze net over de 19%. Maar het ware walhalla voor Geert en Thierry is toch echt Bergen: meer dan 26%! Waar zitten ze? Wie zijn het? Aanmelden voor de gemeenteraadsverkiezingen kan nog. Laat ze tevoorschijn komen, opdat we hun gezicht zien.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant