Bewapend met aspergeplant en de lekkerste gerechten trokken de aspirant chefs en hun docent richting het nabijgelegen Leijgraafhuis. (Foto: SK-Media)
Bewapend met aspergeplant en de lekkerste gerechten trokken de aspirant chefs en hun docent richting het nabijgelegen Leijgraafhuis. (Foto: SK-Media)

Smakelijk wit goud voor Het Leijgraafhuis Cuijk

Algemeen 680 keer gelezen

CUIJK | Door de weersomstandigheden van de afgelopen maanden is de aspergeoogst een stuk kleiner dan gebruikelijk. Maar de vraag is onverminderd groot, ook met gesloten horeca. Toch heeft aspergeboer Henk Goossens uit Sint Agatha besloten enkele kilo’s van het witte goud bij de Leijgraaf in Cuijk af te geven, waar de studenten ze omtoverden tot heerlijke gerechten voor verzorgingstehuis Het Leijgraafhuis. 

Door Mans Pere

“Het is toch geen 1 april grap?” vraagt één van de bewoners van het Cuijkse Leijgraafhuis af. Maar zodra de smakelijke aspergegerechten op tafel staan blijken de zorgen onnodig. “Wat leuk en vooral lekker!” wordt er door diverse bewoners geroepen. “Daar gaan ze zeker van genieten!” vertelt Ellen Bens, locatiemanager van Het Leijgraafhuis. “Het is fijn om elkaar zo te kunnen helpen.”

Herhaling
‘Elkaar helpen’, met die insteek trok Henk Goossens aan de Leijgraafbel. De aspergeboer heeft in het verleden al eens de seizoensgroenten gedoneerd aan de school voor een goed doel. Het werd tijd voor herhaling. “Ik wil asperges meer onder de man krijgen. Niet iedereen is evengoed bekend met de groenten, laat staan met dat ze hier in de regio groeien. Dat wil ik de leerlingen hier uitleggen.” legt Goossens uit. Zodoende dat hij op de Cuijkse school tot in detail de groei van de witte plant uitlegt aan de koks in spé. “Ik wist niet hoe het groeide, of dat groene asperges hetzelfde zijn als witte, maar dan verschoten” vertelt Chantal, één van de studenten.

De keuken in
Na de uitleg bonden de jongeren de schorten om en gingen aan de slag. Chantal legt uit hoe een culinair hoogstandje tot stand komt: “Je moet inspelen op de smaken. Deze groente heeft niet een hele sterke smaak. Daar moet je dus rekening mee houden. Dat het mooi in balans blijft.” Klasgenoot Jessy vult aan: “We hebben ze gestoomd. Aangevuld met mayonaise, peterselie en ei. Heerlijk!” Dat de leerlingen nu voor het Leijgraafhuis mogen koken vinden ze ontzettend leuk. “Voor anderen koken is toch veel leuker dan wanneer we het zelf opeten” beamen Chantal en Jessy unaniem.

Volgens docent Stefan Hoeijmakers is dit eveneens een bijzonder goede leeropdracht. Juist omdat de gasten andere wensen hebben dan in een restaurant. “Er moet rekening gehouden worden met de zachtheid van het eten. Maar ook met dieetwensen. In een restaurant kiezen de gasten daar zelf iets op uit. Nu moeten de leerlingen dat van tevoren bedenken.”

Waardevol
Deze kilo’s wit goud leveren Goossens dus misschien geen financiële winst op. Maar de maatschappelijke winst voor zowel de leerlingen als de ouderen is enkel maar groter, en hem meer waard. “Ik vind het belangrijk dat het bij de mensen komt die het echt verdienen. Daar loop ik echt warm voor!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant