Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Burgemeester Hillenaar neemt de ruim 2500 handtekeningen in ontvangst. (Foto: SK-Media).</p>

Burgemeester Hillenaar neemt de ruim 2500 handtekeningen in ontvangst. (Foto: SK-Media).

(Foto: )

Burgemeester neemt petitie ‘Xhofleer moet blijven’ in ontvangst: ‘Een indrukwekkende stapel handtekeningen’

  •   keer gelezen

CUIJK | “Dit zijn meer dan 2500 handtekening. Een ruime tien procent van de Cuijkenaren wil dat Rien Xhofleer en zijn familie blijven. Daar moet de gemeente toch wel iets mee doen” vertelt de Cuijkse Marcel Peeters terwijl hij het gemeentehuis binnen loopt. Peeters komt op voor de eveneens Cuijkse familie Xhofleer, die omwille van een geseponeerde strafzaak het van de gemeente gehuurde perceel moet verlaten. Vrijdagmorgen 2 april overhandigde Peeters de petitie ‘Xhofleer moet blijven’ aan burgemeester Wim Hillenaar. 

Het is niet de eerste keer dat Peeters de petitie aan de gemeente overhandigt. De betrokken Cuijkenaar kreeg eerder al de kans om de petitie hoogstpersoonlijk met de burgemeester te delen. “Maar daar mocht verder niemand bij zijn. Ik was bang dat het dan onderin de lade zou eindigen.” Zodoende dat Peeters ervoor koos om de petitie aan de raad aan te bieden tijden een digitale bijeenkomst begin januari. “Ik zie dit als een derde keer dat het mij wordt aangeboden. Maar dat maakt het niet minder indrukwekkend!” reageerde de burgemeester.

Burgmeester Hillenaar koos er echter voor zich niet inhoudelijk uit te laten. “Dat doe ik nooit bij een handhavingszaak. Maar als we er echt naast zouden zitten, dan zou de rechter dat aangeven.” Wel verzekerde hij Peeters dat de gemeente er niet op uit is om het bedrijf weg te pesten, of om mensen op straat te zetten. “De gemeente is in dit geval ook verhuurder. En als er in het pand van een verhuurder dergelijke dingen worden aangetroffen, dan verwacht ik dat hij streng optreedt tegen zijn huurder. De gemeente moet dat als verhuurder ook doen.”

Peeters betreurt de keuze van de burgemeester om de uitspraak van de rechter af te wachten, en voelt zich weggezet. “Als hij de Cuijkse Rutte wil zijn, dan wil ik de Cuijkse Omtzigt wel zijn” reageert hij verontwaardigd. “Zo verliest de burger toch het vertrouwen in de politiek! ”

Waarom de petitie?
De gemeente heeft besloten de huur van familie Xhofleer eenzijdig op te zeggen in verband met een aantal strafbare feiten waarvoor Rien Xhofleer is vrijgesproken. Echter is Xhofleer 85-jarige moeder de hoofdhuurder, en zij heeft niets met de zaak te maken. Dat benadrukt haar advocaat.

Op 9 januari 2018 deed de politie OM en de belastingdienst een grote inval bij recyclingbedrijf Rien Xhofleer te Cuijk. Hier werd volgens de politie een grote hoeveelheid wiet (3 kilo) ”Wapens” en een grote som geld gevonden. Xhofleer verhuurde de schuur aan een derde. Deze heeft bekend eigenaar te zijn van de gevonden wiet en niet Xhofleer. Tevens wordt er in deze branche met veel contant geld gewerkt en kon Xhofleer aantonen dat alles legaal verdiend was. Bleven enkel de wapens over. “Wapens laat me niet lachen”, aldus Xhofleer. “Dit waren souvenirtjes!” zo werd er dus een honkbalknuppel met Mallorca erop gevonden, een aluminium bijltje en een mes wat vast zat op een schildje. Het OM kon niet anders dan Xhofleer vrijspreken van de verdenkingen. Hij kreeg ook alles terug van de Belastingdienst.

Meer berichten