‘Geluksprofessor’ en cabaretier Guido Weijers was in de schouwburg om les te geven aan scholieren van het Merletcollege en Metameer
‘Geluksprofessor’ en cabaretier Guido Weijers was in de schouwburg om les te geven aan scholieren van het Merletcollege en Metameer Foto: CAMIEL DONDERS

Guido Weijers helpt scholieren met lessen in geluk

Algemeen 671 keer gelezen

CUIJK | Keurig op anderhalve meter afstand van elkaar zitten bovenbouwleerlingen van Metameer en het Merletcollege in de Grote Zaal van Schouwburg Cuijk. Ze krijgen een uur lang les van geluksprofessor en cabaretier Guido Weijers. Na een jaar vol teleurstellingen weet hij als geen ander hoe de moed erin te houden.

“Ik vond het vertederend”, zegt Guido Weijers na afloop van de masterclass in de artiestenfoyer van Schouwburg Cuijk. “Ze waren allemaal zo lief. Ik had verwacht dat ze met tegenzin in de zaal zouden zitten, druk bezig met hun telefoon, maar iedereen luisterde juist aandachtig, heel verlegen en timide. In het begin dacht ik, jullie moeten wel herrie maken! Maar later dacht ik nee, als jullie er maar wat aan hebben, dat is genoeg.”

In de masterclass vertelt Weijers wat geluk is en hoe je dit kunt bereiken. Met slogans als ‘alles went, bubbelbadmoment’ en ‘geluk is genot + tevredenheid + zingeving’ maakt hij de theorie behapbaar. “Ik hoop oprecht dat jongeren die misschien somberder zijn door corona na zo’n uurtje denken, we hoeven niet altijd gelukkig te zijn, geluk is niet het belangrijkste in je leven en tegenslag hoort erbij. Als ze er maar één zinnetje uithalen waar ze blij van worden dan is dat top.”

Missie geslaagd
Na afloop blijkt dat Weijers geslaagd is in zijn missie. “Ik hoorde hen zeggen: ‘ik ga vanaf nu elke dag bedenken of ik blij ben met wat ik heb gedaan en of ik blij ben met wat ik morgen ga doen.’ Dan denk ik nou, dan heb je goed opgelet.”

Hij mag nu dan een reeks masterclasses voor scholieren geven, de theaters zijn voor het grote publiek nog steeds gesloten. Hoe is de lockdown voor hem? “Ik ben heel druk, maar wel met veel projecten die niet door kunnen gaan vanwege corona. Voorstellingen zijn al zo vaak verplaatst, je bent alleen maar aan het uitstellen. Daar was ik erg gefrustreerd door.”

“Toch is het me het afgelopen jaar wel gelukt om nog een oudejaarsconference te maken, om een fieldlab-experiment te doen en een eigen theater te bouwen”, somt Weijers op. “Hier kon ik op een veilige manier drie keer zoveel mensen binnenlaten als was toegestaan. Ik doe ook veel meer online, maak bijvoorbeeld podcasts. Bedrijven kunnen mij inhuren met mijn masterclass geluk. Dat is wel een voordeel, die staan niet stil.”

Eenzaam in de zaal
Weijers blijft dus nadrukkelijk naar vormen zoeken waarin hij toch theater kan maken. “Je merkt wel dat mensen in hun eentje minder snel lachen dan samen in een groep. Dat zag ik ook gebeuren bij de scholieren. Theater is helemaal niet gemaakt om mensen uit elkaar te zetten, maar juist om ze samen te brengen.”

"Blijf niet hangen in piekergedachtes, de theaters gaan straks echt wel weer open.”

“Iedereen zit eenzaam in de zaal”, vertelt hij over de anderhalvemeteropstelling, “hoewel dat nog altijd beter is dan voor een camera zitten en maar hopen dat de mensen aan de andere kant je zien. Dat is ook heel awkward voor jezelf, maar het heeft me wel geholpen, ook vandaag. In het begin zocht ik bevestiging in herrie vanuit het publiek, maar op een gegeven moment zag ik ze knikken. Door die webinars heb ik gemerkt dat mensen ook in stilte kunnen genieten.”

Tot slot nog een laatste les van de geluksprofessor voor Cuijk? “Leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt. Blijf niet hangen in piekergedachtes, de theaters gaan straks echt wel weer open.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant