Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Rick Jacobs is uitermate trots op zijn spannende debuutthriller.</p>

Rick Jacobs is uitermate trots op zijn spannende debuutthriller.

(Foto: )

Ricks complexe maar perfect gevormde verhaal

  •   keer gelezen

CUIJK | Zo’n veertien andere ambitieuze auteurs stonden met hun debuutwerk bij de uitgeverij. Allen hadden indruk gewekt, maar niets was foutloos. De moed zonk bij Rick Jacobs, die als allerlaatste aan de beurt was, in de schoenen. Wat zou er allemaal nog mis zijn met ‘Bart Da-Mooy, moord op zijn Frans’? De zenuwen bleken onnodig. Op slechts een enkele misplaatste komma na, was de nieuwe thriller van de Cuijkenaar nagenoeg foutloos. Nu hoopt Rick dat iedereen zijn spannende detective wil lezen.

Bart Da-Mooy verblijft voor één jaar in zijn appartement nabij de Franse stad Toulouse. Na een ongeluk wordt hij op een volledig vreemde plek wakker. Wat is er gebeurd?

“Dit verhaal schoot mij een jaar of zes geleden zo maar te binnen. Waar het vandaan komt, dat weet ik niet” legt Rick uit. Toch is het niet helemaal vreemd gezien zijn achtergrond in Openbare Orde en Veiligheid en een grote affiniteit met Frankrijk. “Het wereldje kende ik dus een beetje. Dat is ook uiterst belangrijk, dicht bij jezelf blijven.”

Zo zijn er volgens de Cuijkenaar nog meer fijne schrijfkneepjes die het verschil maken. Het verhaal van Bart kende al drie conceptversies alvorens het naar de uitgever werd gestuurd. “Die versies eindigden steevast in de prullenbak. Ik vond het niet goed genoeg. Pas toen ik een BBC-documentaire keek over beroemde schrijvers kon ik verklaren waar het aan lag. Ik moest mijn karakters meer uitdiepen. Ze moesten een verleden hebben, maar ook een toekomst. Het moesten mensen worden.”

Inmiddels praat Rick alsof Bart, en medepersonages als Harry Van de Velde en Veronique Dumont, echt bestaan en morgen met hem een biertje komen doen. De fictieve karakters worden in ‘Moord op zijn Frans’ uiterst goed uitgediept op een opbouwende manier. Bij het verstrijken van de 138 pagina’s maakt de lezer meer en meer kennis met de groep. “Dat is ook belangrijk want de personages komen ook voor in deel 2 en deel 3.”

Hiermee licht Rick meteen een tipje op van Barts sluier. Boek twee is inmiddels af en naar de uitgeverij verzonden. Maar ook de afsluiter van de trilogie begint wezenlijk vorm te krijgen. "Pas als veel mensen het boek willen hebben gaat Boek Scout die delen uitgeven. Een boek kan nog zo goed zijn, als niemand het wil lezen…” De uitgever in Soest hoopt dus samen met Rick dat het einde van het ‘complexe maar in perfecte vorm gegoten verhaal' over Bart Da-Mooy daadwerkelijk zijn weg naar het papier vindt. Maar de tot nu toe enthousiaste reacties op ‘Moord op zijn Frans' geven Rick veel goede moed.

‘Bart Da-Mooy, Moord op zijn Frans’ is te koop bij de betere (online) boekhandels voor €18,99. ISBN: 9789464311594

Meer berichten