De JVC Cuijk-bestuursleden Sjaak Wellesen (links) en Jacques Arts hebben vertrouwen in de toekomst.
De JVC Cuijk-bestuursleden Sjaak Wellesen (links) en Jacques Arts hebben vertrouwen in de toekomst. Foto: Peter Kuijpers
+PODCAST

‘We zijn als JVC Cuijk goede stappen aan het maken’

Voetbal 2.106 keer gelezen

CUIJK | Op 1 april was het precies negentig jaar geleden dat JVC Cuijk onder de naam JVC’31 werd opgericht. Het jubileumfeest is vanwege corona uitgesteld naar september. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor JVC en hoe ziet de club de toekomst? Onze redactie sprak met de bestuursleden Jacques Arts en Sjaak Wellesen. “We zijn als club goede stappen aan het maken.”

Door Martijn Schwillens

Oudere Cuijkenaren kunnen zich het wellicht nog herinneren, Ajax -met Jan Wouters, Danny Blind en Dennis Bergkamp- dat aantreedt tegen JVC’31 ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan in 1991. Of neem het 75-jarig jubileum in 2006: “We zouden tegen Borussia Dortmund spelen. De dag voor Hemelvaart gingen de hemelpoorten open. Alles stond blank. Tien minuten na aankomst zaten de spelers alweer in de bus terug”, lacht Arts. “Onze financiële positie laat het niet toe om voor deze gelegenheid tegen zulke tegenstanders te spelen. We kiezen dit keer voor een jubileum dat past bij hoe de club er nu voor staat.” En dus staan er een jubileumdiner, een reünie, een voetbaltoernooitje en allerlei jeugdactiviteiten op de rol in september. Wellesen: “We hebben als club beperkte middelen, maar we gaan er een mooi feest van maken, waarbij iedereen die lid is van onze club welkom is om het jubileum te vieren. Een boek, zoals bij het 75-jarig bestaan, doen we dit keer niet. Dat is meer iets voor een honderdjarig bestaan.”

‘Voor ons eerste elftal is de tweede klasse het uiteindelijke doel. Met eigen jongens, want terug naar de tijd van forse betalingen voor jongens van buitenaf willen we niet meer’

Financiën op orde
Daarmee sorteert Wellesen al een beetje voor op een toekomst waarbij JVC zelfstandig door het leven gaat. Of toch niet? “Wij staan open voor samenwerking en durven zelfs het woord fusie in de mond te nemen, maar dan wel vanuit de basis dat JVC een financieel gezonde club is die een fijne partner is om erbij te hebben.”
Financieel staat de club er inmiddels beter voor dan een paar jaar geleden, verzekert Arts. “Onze gasrekening is nu 10.000 euro. We zijn allerlei maatregelen aan het nemen om onze energiekosten flink te verlagen, met LED-verlichting op het hoofdveld en zonnepanelen. Daarbij betalen we nog erg veel voor gemaakte investeringen uit het verleden om topamateurvoetbal te kunnen faciliteren. Die last wordt nu gedragen door 600 in plaats van 900 leden, zoals vroeger. Daarom zijn we nu in gesprek om tot een herfinanciering met betere voorwaarden te komen, maar daarin speelt ook de gemeente een rol. Behoudens de kantine-inkomsten die weggevallen zijn, zijn we de coronacrisis redelijk goed doorgekomen. Al kijken we ernaar uit dat alles weer open gaat.”

Sportieve ambities
Wellesen gelooft in een toekomst waarin het zaterdag- en zondagvoetbal overgaan in ‘weekendvoetbal’. “En clubs dus zelf bepalen op welke dag ze spelen. Voor JVC zou dat ideaal zijn, omdat we dan weer derby’s kunnen spelen. Voor ons eerste elftal is de tweede klasse het uiteindelijke doel. Met eigen jongens, want terug naar de tijd van forse betalingen voor jongens van buitenaf willen we niet meer.”

Beluister HIER de Kliksport-podcast over JVC Cuijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant