Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek

Brabantse gemeenten slaan handen ineen met zorgverzekeraar om zorg verder te verbeteren

  •   keer gelezen

CUIJK | Maar liefst 18 Brabantse gemeenten gaan samenwerken met zorgverzekeraar VGZ om zo beter aan te sluiten bij de landelijke visie de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZoJP). Onder andere gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis doen mee aan deze samenwerking. 

Het samenwerkingsverband moet belangrijke zorgknelpunten aanpakken, verspreid over een drietal thema’s: ouderen, GGZ en preventie. Daarnaast zijn er algemene doelen die de verzekeraar en de gemeente willen bewerkstelligen. Hierbij moet gedacht worden aan het slimmer en beter organiseren van de zorg, het voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen én betere aansluiting bij de zorgbehoeften van mensen.

“Wij gaan proberen op deze thema’s de samenwerking aan te gaan. Net als de verzekeraars is de gemeente een belangrijke speler wat betreft de zorg.” legt de Cuijkse wethouder Joost Hendriks uit. “Dit is een hele belangrijke stap. De systemen fungeren heel erg los van elkaar. Wij willen ze verbinden.”

Landelijke toename
De vraag naar zorg en ondersteuning neemt landelijk alsmaar toe. Bijvoorbeeld het aantal chronisch zieken. Dit blijft stijgen. Het zelfde geldt voor de vergrijzing. Gevolg hiervan is dat in het laatste jaar de zorgkosten met €30 miljard zijn gestegen naar €95 miljard euro. “De huidige covid-pandemie zorgt hierbij voor extra druk. Om deze redenen hebben zorgverzekeraar VGZ en gemeenten de handen ineen geslagen. Gezamenlijk gaan we aan de slag met de grote uitdagingen” stellen de samenwerkende partijen.

Meer berichten