Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
COLUMN

‘Ook met een Christen-Unie zal Gods toorn heus meevallen’

  •   keer gelezen

Het is nou niet dat me meteen de schrik om het hart slaat als ik hoor dat de Christen-Unie aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in het Land van Cuijk wil gaan deelnemen. Ja, het is waar, hun uitgangspunt luidt: “Gedreven door Gods liefde en Christus’ koningschap wil de ChristenUnie zich inzetten voor de samenleving en het bestuur van ons land. Zij erkent dat de overheid door God is gegeven om recht te doen en vrijheid en vrede te beschermen, wereldwijd. De ChristenUnie baseert haar politieke principes op de Bijbel.” Dat hakt er behoorlijk in. Maar, geloof me, het valt wel mee. Daar zijn verschillende redenen voor. Op de eerste plaats geloof ik dat ze het beste met ons voor hebben en als ik kijk naar ons gedrag hier, dan zal het wel meevallen met Gods toorn. We mogen van hen tegenwoordig ook al op zondag voetballen.

De tweede reden om niet paniekerig te worden is dat ik er vrij zeker van ben dat het er niet van zal komen. Ik heb nog nooit een naam of van een groep uit CU-hoek in deze regio gehoord. Een grote schare CU-fans zie ik hier ook nog niet voor me. Recente verkiezingsuitslagen alhier getuigen van een matig enthousiasme voor het CU-gedachtengoed.

En nog iets: het maakt bij gemeenteraden geen bal uit wat de (ideologische) politieke achtergrond is van een partij. In weerwil van wat ze zelf willen doen geloven is de speelruimte van een gemeenteraad erg klein. Pakweg 95% van de inkomsten en uitgaven staan vast. Hoe graag sommigen ook aan inkomenspolitiek willen doen, daar heeft een gemeenteraad bar weinig over te vertellen. Dus mogen ze het in de gemeenteraad hebben over bouwplannen, straatverlichting en subsidies aan verenigingen. Mij is nog nooit opgevallen dat ideologische achtergronden bij die discussies een grote rol spelen.

Veel meer van belang is het gehalte en het niveau van de betrokken bestuurders. Zeg nou zelf, wat zijn of zijn geweest de schokkende gebeurtenissen toen in Boxmeer en in Gennep de SP het pluche in het gemeentebestuur in bezit nam? In de tijd van twee SP-wethouders zijn er in Boxmeer besluiten genomen, waarvoor een VVD-meerderheid zich niet zou schamen.

Veel meer dan in de landelijke politiek zijn bij de lokale verkiezingen de personen zelf van betekenis. Straks een CU-wethouder? Voor mijn part. Kijk dan vooral naar wat voor persoon het is.

Koos

Meer berichten