De terrassen mogen weer open, met andere regels dan destijds bij het schieten van deze foto golden.
De terrassen mogen weer open, met andere regels dan destijds bij het schieten van deze foto golden. Foto: Jos Gröniger

Horecaondernemers verheugd en realistisch over versoepeling

Centrum 344 keer gelezen

REGIO | Eindelijk! Horecaondernemers in Nederland mogen de terrassen openen. Weliswaar is een verblijf in restaurant en café nog niet toegestaan maar met de aanpassing in de regels kunnen de ondernemers leven. Koningsdag kwam nog iets te vroeg, maar op woensdag 28 april gaat het meubilair van het slot en kunnen vanaf 12.00 uur weer mensen plaatsnemen. Reden voor een rondje langs de horecabedrijven in Gennep en Mook en Middelaar.

Door Jos Gröniger

Demissionair premier Mark Rutte heeft dinsdagavond 20 april bekend gemaakt dat er vanaf woensdag 28 april versoepeld gaat worden. Voor de horeca komt er iets meer lucht. Op de buitenterrassen mogen aan een tafel maximaal twee personen plaatsnemen. Gaat het om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar. Dan mogen er meer mensen aan een tafel. Per terras mogen maximaal vijftig mensen toegelaten worden. Gasten houden 1.5 meter afstand van elkaar. Met kuchschermen mogen de tafels op minder dan 1.5 meter afstand van elkaar staan.

'Content, maar...'

Eetgelegenheden vielen na de sluiting terug op de afhaal- en bezorgservice, waar goed gebruik van gemaakt werd. Cafés kenden die uitwijkmogelijkheden niet en bleven gesloten. Vanaf woensdag mogen alle horecaondernemers de terrassen openen. Henri Geurts, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maas en Niers (Bergen, Gennep en Mook en Middelaar) is blij met de ontwikkelingen maar ziet ook een keerzijde. “Natuurlijk is het fijn dat terrassen open mogen maar het is niet voor iedereen even positief. Ik zie bijvoorbeeld dat het nog niet direct ‘terrasweer’ is, en bovendien kunnen restaurants nog niet de hele kaart aanbieden. De terrassen moeten om zes uur ook dicht. En wat doen zaken die geen overdekt terras hebben bij een flinke regenbui?” Geurts is desondanks content. “Het is een opstap naar volledige opening.”

De Kroon

Nena van Arensbergen (Hotel De Kroon, ijssalon Smelt, Gennep) legt de laatste hand aan de ijssalon die zondag geopend werd. De Kroon heeft op de Markt in de Niersstad een ruim terras. “We zijn blij met deze versoepeling. Eindelijk mogen we weer gasten ontvangen op ons terras”, zegt de onderneemster, die samen met zus Britt de zaak runt. “En we doen dat weer zoals we dat tot aan de horecasluiting gedaan hebben, coronaproof! We hebben veel ruimte en kunnen de regels gemakkelijk hanteren.” Hoewel de terrassen om 18.00 uur moeten sluiten, paste De Kroon de menukaart niet ingrijpend aan. De menu’s kunnen nog altijd meegenomen worden. “Verder hebben we de normale kaart met lunchgerechten, broodjes en drankjes.”

De Malle Jan

In Plasmolen runt René Fitters met zijn partner Silvia Grandcafé De Malle Jan dat aan het plein in Plasmolen een groot terras kent. "We zijn blij met versoepeling, maar na zoveel eerdere beloften kon de regering niet anders meer. Eerlijk gezegd hebben we ook gemengde gevoelens. De tijd is, gelet op diners niet gunstig voor ons en voor de hele horeca. En op ons grote terras mogen toch maar vijftig mensen zitten.” Fitters ziet wel dat deze versoepeling een opstap is. "Stel dat je straks tot acht uur open mag, dat biedt perspectief. Ik denk dat we dan kunnen zeggen of het rendabel is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant