Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Bert en Marie-José van den Tillaart genieten nog dagelijks van het Spaanse leven.</p>

Bert en Marie-José van den Tillaart genieten nog dagelijks van het Spaanse leven.

Het roer gaat om! Wij Vertrekken!

  •   keer gelezen

VIÑUELA / CUIJK | Menig televisiekijker is bekend met het programma ‘Ik vertrek’. Dromerige landgenoten die in het buitenland een nieuw bestaan willen opbouwen. Echter lijken veel deelnemers onder de stralende zon van de regen in de drup te geraken. Bert & Marie-José van den Tillaart verruilden Cuijk voor het Spaanse Viñuela, met veel succes.

Door Mans Pere

De video oproep wordt beantwoord door twee vrolijke, lekker gebruinde gezichten. “Het is hier prima. Het weer is fantastisch” roepen Marie-José en Bert in koor. De voormalig Cuijkenaren wonen nu een kleine twee jaar in het Zuid-Spaanse Viñuela. Hoewel ze de Spaanse taal meer en meer beginnen te beheersen is er één woordje dat ze waarschijnlijk nooit zullen kennen: ‘Heimwee’. “We leven heerlijk relaxed, genieten van de Spaanse zon en we zijn gelukkig gezond. We hebben een prachtige en sfeervolle Bed & Breakfast neergezet in het zonnige Zuiden, waar het héérlijk toeven is.”

Voorbereidingen
Het is voor velen een droom: emigreren naar het buitenland. Maar de enorme hoeveelheid haken en ogen die hiermee gepaard gaan, maken dat maar weinigen die stap echt zetten. De soms meelijwekkende taferelen die ‘Ik vertrek’ op de beeldbuis laat zien, maken het voor de dromers ook niet bepaald uitnodigend. “Maar wij hadden ons goed voorbereid. Alles op financieel vlak hadden we tot in de puntjes uitgeplozen. Dat moest kloppen” legt Marie-José uit. “Daarnaast zijn veel lotgenoten niet bekend met de taal. Wij hadden al wel wat cursussen gedaan. Gewoon in Cuijk.”

Maar ook in het vinden van een goede locatie zaten vele uren zorgvuldig denk- en voelwerk. Voor onbeperkte tijd kon het tweetal verblijven bij vrienden in Schaijk, zodat ze hun woning konden verkopen en vanuit daar rustig kon zoeken naar een zonnig stulpje. Heel de Spaanse Costa tussen Nerja en Cadiz werd afgespeurd. Om te eindigen in het microklimaat van Viñuela. Het duo werd op slag verliefd op dit kleine stukje paradijs op aarde. Bert: “Dit is de enige plek in Europa waar mango’s en avocado’s groeien. Toen wij hier aankwamen was het voor ons meteen duidelijk. Wat is het hier fantastisch!”

De eerste paar maanden van 2019 werden besteed aan het vinden van een geschikt huis. Dat uitte zich in heel veel zoeksessies op Spaanse sites. Alle panden die door de strenge keuring kwamen werden bij de aankoopmakelaar doorgegeven, die het vervolgens nader onderzocht. En uiteindelijk: “we hebben ons “droompand” gevonden! We zijn verliefd op het uitzicht. Het meer in Viñuela is ongelooflijk prachtig! De locatie is top: goede infrastructuur, gemakkelijk te bereiken. Vlakbij de prachtige badplaats Torre del Mar.” Ook het pand bood prima mogelijkheden. Wel moest het helemaal op de schop om aan de wensen van Bert en Marie-José te voldoen. Als creatieveling en interieur styliste wist Marie-José precies wat ze wel en niet zocht in haar nieuwe Spaanse woning. “Maar beide zijn we heel creatief ingesteld” benadrukt Marie-José direct. “En doordat we altijd creatief denken konden we ook snel goede oplossingen vinden.” Een technisch bedrijf werd ingeschakeld om de creatieve uitspattingen te toetsen op haalbaarheid. Marie-José: “Het kwam er op neer dat enkel de buitenmuren konden blijven staan.” Bert vult zijn partner aan: “Alle vloeren moesten er uit. Het zelfde gold voor de binnenmuren. Ook al het elektra, loodgieterswerk en zelfs de ramen en kozijnen moesten vernieuwd worden.” Marie-José: “Het was een hoop werk. Maar we hadden een geweldig bouwbedrijf in de armen gesloten. Het was met die mannen een waar feestje soms. En nu hebben we écht ons droomhuisje!”

Casa 37
Maar nu is Casa 37 realiteit. Drie fijne gastenkamers voorzien van alle luxe, vormen het hart van de droomwoning. Allen hebben ze een geweldig uitzicht over het meer van Viñuela. “Wij zijn de B&B eigenlijk vooral begonnen vanuit onze hobby” legt Marie-José uit. “We vinden het heel erg leuk om mensen te ontmoeten. Hen te verwennen en mooie herinneringen te geven.” Bert vult zijn echtgenote aan: “Ook willen we mensen verbinden. Dat ze met ons en elkaar in contact komen. We vinden het heel erg leuk om samen met onze gasten hier te eten, of een borreltje houden. Lekker relaxen en dingen ondernemen.”

“Maar ook hier in de buurt is het ontzettend mooi. In het berggebied kun je ontzettend mooi fietsen. Of rijd eens van Merga naar Malaga. Zo veel mooie vissersdorpjes” oreert Marie-José. “Torre del Mal ligt zo’n dertig kilometer hier vandaan. Dat is ook echt een hele leuke badplaats waar juist heel veel Spanjaarden komen. Niet te vergelijken met het toeristische Torremolinos.” Bert knikt instemmend: “Wij hebben er bewust voor gekozen niet in de toeristische gebieden te gaan zitten. We vinden het geweldig om ons te wanen in een andere cultuur.”

Terugkijkend op de emigratie hebben Bert en Marie-José geen greintje spijt van hun keuze. Tuurlijk is lang niet alles even vlekkeloos verlopen, maar in de grote lijn zien de Cuijkenaren dit als de beste stap die ze hadden kunnen maken. Bert: “Eén van de moeilijkste dingen waar we tegenaan liepen was de bureaucratie. Dat is echt Nederland in de jaren zestig. Je wordt echt teruggeworpen op jezelf en moet overal achteraan rennen. Maar uiteindelijk komt ook dat goed. Het duurt gewoon even.” Marie-José: “En dan is er natuurlijk het coronavirus. We zijn in de zomervakantie zes weken open geweest. Daarna zijn we weer in een heel strenge lockdown gegaan.” Rondkijkend door het prachtige gebied, bekruipt enkel het gevoel dat er slechtere plaatsen zijn om in lockdown te zitten. “Maar zodra het allemaal weer open gaat hopen we echt weer gasten te mogen ontvangen” zegt Marie-José enthousiast. Bert stemt in: “We kunnen niet wachten!”

‘Ik vertrek’
Toen de Cuijkenaren in Nederland hun emigratieplannen openbaar maakten, vroegen meerdere mensen of ze ook mee gingen doen met ‘Ik vertrek’. Steevast antwoordden ze negatief. Begrijpelijk, want in tegenstelling tot wat de deelnemers van het televisieprogramma vaak overkomt, zijn de plannen van Bert en Marie-José nagenoeg vlekkeloos zijn verlopen. Zelfs mét pandemie. Het geheim? “Het is gewoon écht belangrijk om goede professionele mensen in te huren, die de weg kennen en weten hoe bepaalde zaken aan gepakt moeten worden” aldus Marie-José en Bert. “Het was een bewogen tijd waar in we veel geleerd hebben over hoe het er aan toegaat in de Spaanse cultuur. Maar we blijven dagelijks genieten.”


“We zijn verliefd op het uitzicht. Het meer in Viñuela is prachtig!” 

Viñuela ligt ten oosten van Málaga in het La Axarquia gebied, binnen de regio Andalusië met een bijzonder stukje microklimaat, daardoor is de zomerperiode minder warm & de winterperiode heel mild. De Bed & Breakfast van Marie-José en Bert, genaamd Casa 37, ligt gelegen aan het meer van Viñuela. Het comfortabele en stijlvolle Casa 37 telt 3 ruime tweepersoonskamers. Omdat het tegen een helling is gebouwd, zijn de terrassen en kamers op 3 verschillende niveaus. Het ‘panoramische’ zwembad is gelegen in het middelste terras. Met uitzicht op het prachtige stuwmeer en heuvels vanuit elk niveau. Nieuwsgierig geworden? Zelf het heerlijke microklimaat ervaren? Kijk eens op www.casa37.eu of stuur een mailtje naar Bert en Marie-José info@casa37.eu. Ze staan je graag te woord.

Meer berichten