Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De zeer gewaardeerde vrijwilligers, die iedere dinsdagochtend aan het beheer van de grote kloostertuin werken, tijdens de koffiepauze.
De zeer gewaardeerde vrijwilligers, die iedere dinsdagochtend aan het beheer van de grote kloostertuin werken, tijdens de koffiepauze. (Foto: )

Bezoek nu de kloostertuin van Sint Agatha

  •   keer gelezen

Iedereen kent het klooster in St Agatha van naam en weet ook meestal wel dat er een tuin bij is. Wie er nog nooit geweest is, weet niet wat hij of zij mist.

Door Ans Stoub

Dit oudste klooster van Nederland bestaat dit jaar 650 jaar en vanaf de 17e eeuw hoort de tuin erbij. Jaren voorzag de tuin de in het klooster wonende Kruisheren van hun eigen voedsel in de vorm van groente, fruit, eieren, vis, honing, melk en vlees dat ze zelf produceerden. Tegenwoordig wonen er niet zoveel Kruisheren meer in het klooster en zijn het kloostergebouw en de tuin sinds 1998 in eigendom en beheer van de Stichting Sint Aegten.

De indeling van de tuin is al die eeuwen hetzelfde, omzoomd door de oorspronkelijke muur en een 150 jaar oude taxushaag. Daarbinnen is het deel van de vroegere moestuin en koeien wei nu ingezaaid met luzerne om de terugkeer van de geelgors te stimuleren. Via de paden van de verbindingstuin met de in mei/juni prachtig bloeiende Tulpenboom uit 1880, komt men in het deel met de wandelpaden en de twee vijvers waar men op bankjes kan genieten van de rust en de natuur. Daarnaast ligt het derde deel, de ‘Semper Virens’ ofwel het altijd groenblijvende deel van de tuin dat destijds speciaal aangelegd is om zonder afleiding in te brevieren, religieus te mediteren.

Elke dinsdagochtend komt een enthousiaste groep vrijwilligers naar de tuin om het vele werk te verzetten. Ze zijn onmisbaar voor het beheer en er is voor iedereen altijd wel iets te doen in de 2,5 hectare tuin. Alleen al het snoeien van de vele struiken en het onkruidvrij houden is ‘monnikenwerk’. De koffiepauze is tevens een fijn moment om het werk door te nemen, bij te praten en ervaringen uit te wisselen.

De tuin komt nu uit de winterslaap, is rolstoelvriendelijk en kan, ook nu, elke dag tussen zonsopgang en -ondergang (gratis) bezocht worden. Als het weer mag, is de tentoonstelling rond het 650 jarig bestaan van de tuin zeker het bezoeken waard. De onderwerpen zijn kloostergeschiedenis, kloostertuinontwikkeling en de rijke boekcultuur. In de poort naar de tuin is voor 3 Euro een boekje over 650 jaar Klooster Sint Agatha te koop. www.kloostersintagatha.nl/bezoek

Meer berichten