Het bestuur van HC, v.l.n.r. boven: Geert Jans, Hans Cranen, Anka Cranen. onder: Lidwien Buné, Peter Schouten, Martien Peters.
Het bestuur van HC, v.l.n.r. boven: Geert Jans, Hans Cranen, Anka Cranen. onder: Lidwien Buné, Peter Schouten, Martien Peters.

Hobbycentrum Cuijk is ook een sociaal ‘gebeuren’

Algemeen 1.051 keer gelezen

Er waren enthousiastelingen genoeg om Hobbycentrum Cuijk op poten te zetten. Het grootste probleem was een geschikt en betaalbaar pand te vinden. Het is een groot compliment aan woningbouwvereniging Mooiland dat zij de panden Molenstraat 47 en 49 hiervoor aanboden. Mooiland heeft zich achter het sociale idee van een hobbycentrum geschaard, en laat op die manier duidelijk haar maatschappelijke betrokkenheid zien. 

Door Josje Goos

Anka Cranen en Lidwien Buné kenden elkaar van een boetseercursus in Beugen. Toen die ophield is Anka met boetseren verder gegaan bij Hobbycentrum Boxmeer. Anka: “Op een gegeven moment vroeg ik me af: waarom zou ik helemaal naar Boxmeer moeten? Er is volgens mij in Cuijk genoeg animo om hier een Hobbycentrum te starten.” Dit speelde in mei 2019 en het balletje ging rollen. Tijdens het eerste gesprek van Lidwien Buné en Anka Cranen schoof echtgenoot Hans Cranen aan. De eerste stap naar de realisatie van dit goede idee was gezet. Er werd meteen actief gepolst of er mensen waren die graag in clubverband hun hobby wilden beoefenen. Die waren er genoeg en dat was de stimulans om door te gaan met het opzetten van de ‘Stichting Hobbycentrum Cuijk’ (HC). Het had heel wat voeten in de aarde om subsidie en vergunningen te regelen. Ook vonden ze dat er een vierde persoon bij het bestuur moest komen. Uiteindelijk zijn dat er meer geworden, het bestuur bestaat nu uit zes personen: Hans Cranen is voorzitter, Anka Cranen secretaris en Geert Jans penningmeester, Lidwien Buné, Peter Schouten en Martien Peters de overige bestuursleden. Lidwien: “Vanaf oktober 2020 zijn we al bezig om de vergunning rond te krijgen. Het was hard nadenken en overal informeren, maar uiteindelijk is het gelukt een fijne ruimte te krijgen om in te werken. Dat is een hele opluchting, want: geen ruimte, geen hobbycentrum. Voor de panden Molenstraat 47 en 49 is een contract getekend voor de huur van vijf jaar en dat staat vast. Er kan worden ingericht!” Peter Schouten: “En ik heb zojuist een traplift op de kop weten te tikken zodat ook de mensen die wat moeilijker ter been zijn, goed naar boven kunnen!”

De hobby’s
In de panden van Hobbycentrum Cuijk worden de ruimtes ingericht voor het in clubverband beoefenen van diverse hobby’s: boetseren, houtbewerken, tekenen en schilderen, sieraden maken (stenen slijpen), mozaïek, glas-in-lood, linoleum snijden, diverse textiele werkvormen als borduren, haken, breien, appliqueren, etc., net wat de mensen komen doen. Anka: “Het gaat natuurlijk niet in één keer, het moet groeien, evenals de hoeveelheid apparatuur en gereedschap die er voor nodig is om de hobby’s te kunnen uitoefenen. Het is de bedoeling dat de mensen zelf hun basismateriaal meenemen; de organisatie zal ervoor zorgen dat er o.a. grote tafels, werkbanken, een keramiekoven en diverse gereedschappen als zagen, lijmklemmen, scharen, messen en al dies meer, aanwezig zijn.

Het hobbycentrum zal elke werkdag ‘s middags open zijn en een avond voor hobbyisten die overdag moeten werken. Het is nog niet geregeld, maar er is een idee om de ruimten ‘s morgens voor de zorgsector open te stellen.

Er zal een schema opgesteld worden wanneer er welke hobby’s aan de beurt zijn. Heel belangrijk is het koffiekwartiertje, waarin de hobbyisten kunnen bijkletsen. Want dat is een ander en zeker een heel belangrijk aspect van deze opzet: het sociale ‘gebeuren’. Zo ontstaan waardevolle contacten tussen mensen met een gelijke belangstelling die anders niet zouden plaatsvinden. Men leert van elkaar: “Hé, hoe doe jij dit en hoe gaat dat, en wat een goed idee, dat ga ik ook eens proberen.”

Het duurt nog wel even
Het opzetten van de Stichting Hobbycentrum Cuijk vraagt veel tijd: oprichten van een stichting, aanvraag vergunning, inschrijven bij de Kamer van Koophandel, daarna kan er een bankrekening geopend worden, er moeten fondsen worden aangeboord door een ‘bureau fondsenwerving’, want niets gaat zonder een volle beurs. Dat duurt maanden. Als dat alles is geregeld kan men pas beginnen. Anka: “De panden zullen moeten worden klaargemaakt voor gebruik, dus… we weten nog niet wanneer we kunnen gaan draaien voor de meer dan honderd enthousiaste hobbyisten die zich al hebben aangemeld. Ook moet er iedere middag iemand aanwezig zijn die de deur open maakt en weer sluit en die zorgt voor de keuken en de koffie met een lekker koekje er bij. Maar het komt er aan, we kunnen en willen niet meer terug.”

Inlichtingen
Denkt u: dat is echt iets voor mij, daar wil ik wel aan meedoen, vraag dan inlichtingen via info.hccuijk@gmail.com of via telefoonnummer 0485–320179. Hier kunt u zich ook al aanmelden. De bijdrage die u gevraagd wordt, is 75,00 euro per jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant