Senioren die problemen hebben met geldzaken, in welke vorm dan ook, kunnen om hulp aankloppen bij Sociom.
Senioren die problemen hebben met geldzaken, in welke vorm dan ook, kunnen om hulp aankloppen bij Sociom.

Senioren en veiligheid: Geldzaken

Algemeen 179 keer gelezen

Bij het ouder worden, kunnen we ook kwetsbaarder worden. SWOGB en Sociom vinden het belangrijk dat senioren zich veilig voelen, of het nu gaat om veiligheid in huis, in het verkeer of als u ondersteuning krijgt van anderen. Daarom gaan we aan dit thema meerdere artikelen wijden. En vandaag gaat het over geld.

Deze maand besteedt ook de overheid extra aandacht aan Financieel veilig ouder worden. Waarom is dat belangrijk én wat kunt u zelf doen? We krijgen vaak hulp van anderen. Als u het bijvoorbeeld lastig vindt zelf de belastingformulieren in te vullen, kunt u hulp ontvangen van familie of van de belastinginvullers van de KBO/SWOGB. Het kan zijn dat u een PGB (persoonsgebonden budget) heeft waarmee uw hulp wordt betaald. Op een gegeven moment kan het voorkomen dat anderen ons helpen met de boodschappen en deze voor ons betalen. En meestal gaat dat allemaal prima!

Kloppen de centen wel?
Maar soms gebeuren er dingen, waarbij u denkt; hé, klopt het wel? Misschien kunt u dat zelf nog goed bekijken in de portemonnee of op de bankafschriften en komt u erachter dat het prima klopt, maar dat u een dure maand heeft gehad. Maar misschien ziet u ook dingen die u niet herkent of vreemd vindt. Dan is het goed om dit te onderzoeken en met een vertrouwd iemand te bespreken. Vroeger sprak men vaak over gezond wantrouwen. Dat is niet alles voor zoete koek nemen, maar ook niet meteen het ergste denken. Als u bij de financiën iets raars opmerkt of als u bij een familielid of goede kennis iets vreemds opmerkt is het altijd goed even na te gaan of het wel klopt wat er gebeurt. Als u denkt dat er misschien misbruik wordt gemaakt van uw financiën, is het goed om dit te bespreken met iemand die u echt vertrouwd. Er is vaak een drempel om zoiets te doen, omdat er twijfel is of schaamte, maar het ligt nooit aan u als het gebeurt. Het komt voor, dus niemand hoeft zich hiervoor te schamen.

Onterechte beschuldigingen bestaan ook
Een vrijwilliger of familielid kan ook ergens van beschuldigd worden, terwijl er iets anders aan de hand is. Door verlies van geheugen of het verlies van overzicht op de situatie kan bij sommige mensen achterdocht ontstaan. Achterdocht is bijvoorbeeld een van de vroege symptomen van dementie. Je naaste kan je beschuldigen van dingen die je niet hebt gedaan. Bijvoorbeeld van diefstal, als degene iets kwijt is. Leg aan vrienden, familie en andere verzorgenden uit dat ze de beschuldigingen aan hun adres niet persoonlijk moeten opvatten. Je naaste kan er niets aan doen, maar het gevoel is écht. Als er ook maar een kleine kans bestaat dat de beschuldiging van je naaste op waarheid berust, onderzoek die dan. Je naaste met dementie is extra kwetsbaar voor bedrog en diefstal. Het komt voor dat mensen misbruik maken van deze situatie.

Waar kunt u terecht?
Als u niemand kent in uw directe omgeving om uw ervaringen mee te bespreken kunt altijd een beroep doen op de sociaal werkers van Sociom. En als u een vermoeden heeft van financieel misbruik of financiële uitbuiting dan kunt u contact opnemen met de Stichting Veilig Thuis. Bijvoorbeeld als iemand, die uw bankzaken regelt, geld van de rekening haalt voor zichzelf. U kunt bellen voor informatie, goede raad of een persoonlijk gesprek. Dat kan anoniem, zonder uw naam te vermelden.

Het telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar: 0800-2000

Wilt u veilig bankieren met behulp van een ander, dan kan uw bank u daarbij verder helpen. Bijvoorbeeld met een aparte zakgeldrekening voor de boodschappen of met het maken van een volmacht. Uw eigen bank kan u helpen met informatie over veilig bankieren. Wilt u ook andere zaken goed regelen, zoals een levenstestament? Dan kan een notaris u verder helpen.

Heeft u nog vragen n.a.v. dit artikel, dan kunt u contact opnemen met een van de sociaal werkers van Sociom:
Dette Koenders 06-10430039
Diny Kuppen 06-29386266
Marlies Leijsten 06-82127259

Of mail naar teamboxmeer@sociom.nl. Stichting Veilig Thuis: 0800-2000. Meer informatie vind u op de website: www.aanpak-ouderenmishandeling.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant