Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De Hamse Molen is voor het jubileum in vreugdestand gezet.
De Hamse Molen is voor het jubileum in vreugdestand gezet.

Jan Selten is alweer 40 jaar vrijwillig molenaar in Wanroij

  •   keer gelezen

WANROIJ | Maandag 26 april was het 40 jaar geleden dat Jan Selten vrijwillig molenaar op de Hamse molen te Wanroij werd. Ter gelegenheid daarvan is de molen in de vreugdestand gezet. Hierbij staat het wiekkruis diagonaal en is de molen in de richting van het woonhuis van Jan gezet. Als extra versiering zijn de zeilen in het hekwerk gevlochten.

De molen heeft een bewogen geschiedenis. Door jarenlange verwaarlozing stortte hij 1974 in. Bij de herbouw is de Hamse molen een paar honderd meter verplaatst naar zijn huidige locatie waar hij in 1978 weer helemaal opgebouwd en maalvaardig was. Nog niet zo lang geleden zijn de van Bussel stroomlijnneuzen bij het vervangen van het gevlucht weer aangebracht (deze werden vaak ‘weggerestaureerd’ maar tegenwoordig is er meer aandacht voor dit stuk geschiedenis weer aan te brengen). Recentelijk is de molen opnieuw geschilderd.

Vrij snel na de herbouw is Jan door de gemeente aangesteld als mulder van dit monument, waar hij sindsdien wekelijks is te vinden. Soms wordt maalgoed met de molenstenen tot meel gemalen maar vaak wordt er voor de prins gedraaid. Ook klein onderhoud en adviseren over groot onderhoud behoort tot de taken van een vrijwillig molenaar. "En als er geen wind is? Dan wordt het gewoon een koffiemolen!"

Meer berichten