Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Oorlogsmuseum Overloon krijgt een ondersteuningsbijdrage van &euro;50.000,- &nbsp;(Foto: Albert Hendriks)</p>

Oorlogsmuseum Overloon krijgt een ondersteuningsbijdrage van €50.000,-  (Foto: Albert Hendriks)

Wethouder Hendriks-van Haren: ‘Wij zien het als onze taak om cultuuraanbieders tegemoet te komen’

  •   keer gelezen

BOXMEER | Het Rijk heeft maatregelen getroffen om de cultuursector te ondersteunen gedurende de coronacrisis. Maar het compenseren van alle verliezen is niet mogelijk. Gemeente Boxmeer heeft cultuur hoog in het vaandel staan en erkent het belang van het behoud van het cultuuraanbod. Wethouder kunst en cultuur Willy Hendriks-van Haren: “Wij zien het als onze taak om cultuuraanbieders tegemoet te komen en het is belangrijk dat de inwoners van onze gemeente gebruik kunnen blijven maken van al het moois dat onze gemeente te bieden heeft op cultureel vlak.’’

Cultuuraanbieders die (twee-)jaarlijks financiële steun ontvangen, krijgen nu eenmalig een tegemoetkoming. Lokale cultuuraanbieders in de gemeente Boxmeer aan wie in 2020 een waarderingssubsidie is toegekend, krijgen een ondersteuningsbijdrage van 25% van het in 2020 toegekende bedrag. Met een minimum van €100,- per organisatie. Een waarderingssubsidie wordt altijd toegekend over de kosten die een organisatie een jaar eerder maakte. Er is bewust voor deze werkwijze gekozen, omdat het jaar 2019 een coronavrij jaar was waarin de exploitatie op een normale wijze verliep. Hieronder vallen verenigingen en organisaties binnen de thema’s: toneel, zang, dans, muziek, erfgoed en kunst & cultuur.

Voor de vele culturele organisaties binnen de gemeente betekent dit goed nieuws. Zo krijgt het Oorlogsmuseum in Overloon een ondersteuningsbijdrage van €50.000 op haar rekening gestort. Museum van Postzegel tot Tank en De Vaart moeten het met iets minder doen. Beide ontvangen binnenkort een ondersteuningsbijdrage van €500 euro. Ook de diverse EHBO-verenigingen krijgen dit bedrag ter ondersteuning. Dit omdat ze normaliter trouw aanwezig zijn bij de verschillende culturele evenementen.

Cultuuraanbieders zonder waarderingssubsidie
Ook heeft de gemeente besloten om cultuuraanbieders die in 2020 geen waarderingssubsidie hebben ontvangen te ondersteunen. Er kunnen diverse redenen zijn waarom deze aanbieders geen subsidie hebben ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze er nog niet voor in aanmerking kwamen, of omdat ze niets hebben aangevraagd. Echter betreft het wel aanbieders die een belangrijke culturele bijdrage leveren, zoals zelfstandigen en (vrijwilligers)organisaties in de cultuursector. Zij kunnen als er geen andere tegemoetkoming of noodsteun verstrekt is, in aanmerking komen voor een ondersteuningsbijdrage van €500,-. 

Meer berichten