Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Foto: SK-Media

Gemeente Cuijk herdenkt op 4 en 9 mei met twee films

  •   keer gelezen

CUIJK | In de gemeente Cuijk herdenken we elk jaar op 4 mei alle Nederlandse burgerslachtoffers en militaire slachtoffers die zijn omgekomen door oorlogshandelingen en vredesmissies sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook komen we elk jaar op de zondag het dichtste bij 10 mei in Katwijk samen om de gevallenen te herdenken van II-26 Regiment Infanterie en het Korps Politietroepen, die zijn gesneuveld bij de Duitse inval op 10 mei 1940. Helaas kunnen beide bijeenkomsten ook dit jaar niet doorgaan vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Desalniettemin willen de gemeente Cuijk en het comité Herdenking en Bezinning op gepaste wijze een eerbetoon brengen aan de slachtoffers en stilstaan bij de thema’s Oorlog en Vrijheid. 

Het comité Herdenking en Bezinning en de gemeente werken op dit moment aan twee films die respectievelijk op 4 mei en op 9 mei verschijnen. Hiervoor worden o.a. in week 16 opnames gemaakt bij de monumenten. In deze films zijn bijdragen te horen van verschillende sprekers en worden passende beelden getoond uit Cuijk en Katwijk. We worden hierbij geholpen door Wijk TV De Valuwe. Ook basisscholen De Zevensprong en De Harlekijn leveren een bijdrage aan de film met door de kinderen zelf gemaakte collages. De films zijn op 4 mei en 9 mei te zien op www.devaluwe.nl/wijk-tv (later terug te kijken) en op Omroep Land van Cuijk. Ook worden de films gedeeld via www.cuijk.nl en via social media.

Ook dit jaar zijn er geen herdenkingsdiensten in de kerk en wordt er geen ceremonie bij de monumenten georganiseerd. Wel zullen de kerkklokken luiden en zal beiaardier Marcel Siebers gepaste muziek via het carillon laten klinken. Ook zorgen wij ervoor dat er op 4 en 9 mei bij de monumenten gepaste tekenen van herdenking zijn. Zo zal de vlag halfstok hangen, worden er bloemen neergelegd en wordt de vlam (op het Stationsplein) ontstoken. Mocht u zelf bloemen willen leggen, dan kan dat uiteraard. Wij vragen u wel om dit te doen op een moment dat er geen anderen aanwezig zijn en met inachtneming van de voorschriften die op dat moment gelden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Wij danken u voor uw medewerking en begrip hierin.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Meer informatie over de Nationale Herdenking vindt u op www.4en5mei.nl.

Meer berichten