Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Studenten worden breed opgeleid en zijn straks inzetbaar als verpleegkundige.
Studenten worden breed opgeleid en zijn straks inzetbaar als verpleegkundige. (Foto: Wim Hollemans)

Eerste opleiding MaasZorgWerkt met starters en zij-instromers is begonnen

  •   keer gelezen

REGIO | Dichterbij, Pantein, en GGZ Oost Brabant hebben binnen hun samenwerking MaasZorgWerkt de handen ineengeslagen voor een nieuwe opleiding verpleegkundige niveau 4. Maandag 3 mei was het dan eindelijk zo ver en is de opleiding gestart met 20 leerlingen. Een bonte mix van starters en zij-instromers die al ervaring hebben opgedaan buiten de zorg.

Uniek aan MaasZorgWerkt is dat drie organisaties samen opleiden naar verpleegkundige niveau 4 en dat zij dit doen in drie jaar in plaats van de gebruikelijke vier. De student werkt tijdens de opleiding bij deze drie verschillende organisaties, ieder met hun eigen expertise: de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking, de ouderenzorg én de geestelijke gezondheidszorg. Student Joost Verbiesen, voorheen machinaal houtbewerker voor een bedrijf dat keukens maakt, vertelt: “Ik heb al langer in mijn hoofd zitten dat ik de zorg in wil. Ik heb dit vroeger nooit durven kiezen omdat ik dacht dat het niet bij me zou passen. Ik kies voor het traject MaasZorgWerkt, omdat ik hier de ruimte heb om drie verschillende richtingen te kunnen ontdekken.” Studente Wies van den Broek aan het woord: “Tot afgelopen zaterdag was ik met plezier aan het werk als zwemlerares. Ik ben begonnen als baby/peuter juf met een baantje op zaterdag en hier verder in gegroeid en opgeleid. Ik verheug me om lekker het werkveld in te gaan. Zorgen voor diegene die dit nodig hebben. Deze mensen een lach op hun gezicht toveren. Voor mij is vooral de GGZ nieuw, dat zie ik echt als een uitdaging.”

Samen met opleider OPPstap Zorg en Welzijn is deze opleiding vormgegeven. Directeur Onderwijs OPPstap Carla Stam-van Kollenburg vertelt: “We besteden veel aandacht aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de studenten en zorgen samen met de organisaties voor goed opgeleide professionals. Wij verzorgen de opleiding in nauwe samenwerking met de praktijk van Dichterbij, Pantein en GGZ Oost Brabant.” Binnen de opleiding wordt gewerkt met werkplekleerdagen. Oftewel: les op locatie. De kracht ligt in het leren in de praktijk waarbij de zorgvrager centraal staat. Joost: “Omdat deze opleiding veel zelfstandigheid vraagt, heb ik hiervoor gekozen. Ik denk dat je daar het beste van leert. Ik verwacht mezelf te ontwikkelen tot verpleegkundige en verwacht veel lol en voldoening te hebben in mijn werk. Dit hoop ik te bereiken, het plezier terug te vinden in het werk wat je doet.”

Meer berichten