Harold heeft Machteld twintig jaar geleden ontmoet bij een concert van De Kast in de Cuijkse schouwburg.
Harold heeft Machteld twintig jaar geleden ontmoet bij een concert van De Kast in de Cuijkse schouwburg.

Hoe een concert Harolds leven op zijn kop zette

Algemeen 764 keer gelezen

CUIJK | Harold de Leeuw uit Zevenaar ontmoette zijn vrouw tijdens een concert in Schouwburg Cuijk. Nu, bijna twintig jaar later, verrast hij haar met een romantische videoboodschap vanaf het toneel in de Grote Zaal, op de plek waar het ooit allemaal begon.

Als radiomaker en muziekliefhebber ging Harold (40) naar heel wat popconcerten in het land. In mei 2002 zou hij samen met een collega naar het slotconcert van De Kast gaan in Cuijk. Zijn collega zegde af en Harold twijfelde of hij wel zou gaan, maar als groot fan van de band wilde hij deze kans niet laten schieten.

Gelukkig maar, want die avond werd hij aangesproken door een leuke vrouw. “We stonden tijdens de pauze buiten te kletsen over De Kast. We praatten over de muziek en de teksten”, vertelt Harold. “We ontdekten al snel dat we een gedeelde passie voor de band hadden, maar omdat ze daar samen met een man was, zocht ik er niet te veel achter.”

Lange brieven
Hij vertelt dat de puzzelstukjes pas veel later op hun plek vallen. “Ze bleek me al veel vaker te hebben gezien bij concerten van De Kast. Ik was vaak druk met interviews voor de radio. Bovendien ging ik vaak samen met mijn ex, dus Machteld was mij nog niet eerder opgevallen, maar die avond liet ze er geen gras over groeien.”

Na de ontmoeting in de schouwburg wisselden ze contactgegevens uit en schreven elkaar lange brieven. “Ze schreef me dat die man met wie ze toen in Cuijk was, haar ex was, dus er ontstond ineens ruimte om elkaar te leren kennen.” Al snel volgde een eerste afspraakje, naar een concert van Twarres. “Ik was bang dat ze alleen geïnteresseerd was omdat ik voor de radio werkte en makkelijk backstage kon komen. Daarom nam ik haar mee naar een voorstelling, om te testen hoe ze zou reageren.”

Kast-kinderen
De liefde bleek oprecht en hun relatie kwam in een sneltreinvaart terecht. Het jaar erop werd hun oudste zoon Matthijs geboren. Dat nieuws wilden ze gelijk delen met de band die hen bij elkaar bracht. “We gingen samen naar een optreden van Spanner, destijds de nieuwe band van Syb. We legden een briefje op het podium met de tekst ‘wij worden binnenkort ouders van het eerste Kast-kind.’ Ik zag dat hij echt even van het padje was, maar na afloop feliciteerde hij ons.”

Harold en Machteld zijn samen naar ontelbaar veel concerten van hun muzikale held geweest, naar optredens van zowel De Kast als van Motel Westcoast. “Elke keer is anders”, vertelt Harold. “Syb vergeet soms de tekst en een keer viel hij zelfs van een krukje af en zong gewoon door.” Na elk concert proberen ze nog een praatje te maken met de band. Na alle radio-interviews en concertbezoeken kennen ze Syb inmiddels goed. Harold: “Hij vraagt ons altijd hoe het met onze zoons Jelle en Matthijs, ‘De Kast-kinderen’, gaat.”

Videoboodschap
Naar Schouwburg Cuijk zijn ze helaas niet meer terug geweest, maar die ene avond vergeten ze nooit meer. Op hun verlovingsring staat zelfs de datum gegraveerd. Als verrassing voor haar veertigste verjaardag is Harold daarom naar de schouwburg gegaan om een videoboodschap op te nemen.

Het gebouw is in de tussentijd helemaal veranderd, maar het gevoel kwam direct terug. Harold: “Gek genoeg herkende ik de plek meteen. Bepaalde elementen zijn er nog. Ik zeg ook vaak tegen Machteld, ‘kunnen we niet eens terug naar de zaal waar we elkaar ontmoet hebben?’ Als De Kast of Motel Westcoast weer op het programma staan, gaan wij er zeker naartoe!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant