De huisjes zijn zorgvuldig uit de boom gehaald en op de grond gelegd.
De huisjes zijn zorgvuldig uit de boom gehaald en op de grond gelegd. Foto: SK-Media

Waarom snoeit gemeente Cuijk bomen in het broedseizoen?

Algemeen 975 keer gelezen

CUIJK | In de Cuijkse wijk Padbroek is donderdag met verontwaardigde blik gekeken naar de gemeentelijke snoeiwerkzaamheden. De bomen in de Patrijzenveld en de Fazantenveld zijn door netjes bijgewerkt. Maar hiervoor moesten wel nestkastjes tijdelijk weggehaald worden. Het spreekwoord ‘In mei legt iedere vogel een ei’ is er toch niet voor niets?

“Ik begrijp dat onderhoud nodig is maar ik vraag mij af waarom nu?” aldus een bezorgde bewoner van de wijk . Net als bij de buren is er ongerustheid over het welzijn van de vogels. Immers is het broedseizoen gestart en kunnen dergelijke snoeiwerkzaamheden voor de nodige verstoring zorgen. Er wordt beweerd dat enkele nestjes het al moesten ontgelden.

“Voordat een boom wordt gesnoeid, wordt gekeken of er broedende vogels aanwezig zijn of vogels die bezig zijn met het bouwen van een nest” reageert de gemeente. “Wordt geconstateerd dat dat het geval is, dan wordt de boom op dat moment niet gesnoeid. Dit gebeurt dan pas nadat de jonge vogels zijn uitgevlogen.” Of er dus daadwerkelijk nesten gesneuveld zijn door de werkzaamheden, valt te betwijfelen.

Kastjes verboden
Ook geeft de gemeente aan dat de nestkastjes er officieel niet mogen hangen. “Toch wordt daar de laatste jaren wat soepeler mee omgegaan, zeker als de huisjes op een goede manier zijn bevestigd (met flexibele banden bijvoorbeeld, zeker niet met spijkers).” Daarnaast worden er ook steeds vaker door de gemeente zelf kastjes opgehangen, dit ter preventie van de eikenprocessierups.

Laat broedseizoen
Deze rups heeft grote invloed op het jaarlijkse snoeischema van de gemeente. “Als de eikenprocessierups aanwezig is kan er niet meer gesnoeid worden. Door het koude weer is de eikenprocessierups echter nog niet tot wasdom gekomen” aldus de gemeente. “Maar ook vanwege het koude weer zijn de vogels nog niet aan het nestelen. Mei is weliswaar de lentemaand maar de natuur loopt als het ware een paar weken achter, vandaar dat we, met in achtneming van de Flora en faunawet nog her en der aan het snoeien zijn. In Padbroek zijn i.v.m. de (eventueel hier en daar toch al) aanwezigheid van de eikenprocessierups de eiken alvast gesnoeid. Nu zijn de overige bomen aan de beurt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant