Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Fons (links) en Theo weten van alles met twee wielen van de hoed en de rand.</p>

Fons (links) en Theo weten van alles met twee wielen van de hoed en de rand.

Het Fietsenhuis Theo Aben stopt: ‘Als nieuwe ondernemer kan ik zo geen vliegende start maken’

  •   keer gelezen

LEDEACKER | Bestaat er zoiets als té goed gaan? Het sluiten van het Fietsenhuis Theo Aben in Ledeacker is het bewijs. De met corona meegekomen enorme fietsenvraag maakt de toekomst van de 108 jaar oude fietsenhandel te onzeker. Per 29 mei sluit de iconische tweewielerzaak zodoende haar deuren en komt er een einde aan vier generaties Aben in de Dorpstraat in Ledeacker.

Door Mans Pere

Nieuwsgierig komt Theo’s kleindochtertje in de winkel kijken. Geïnteresseerd kijkt ze mee terwijl opa uitlegt hoe een reguliere fiets eenvoudig omgebouwd kan worden tot driewieler. “Eigenlijk wordt het achterwiel vervangen door twee kleinere wielen. Heel veel meer is het niet” legt Theo uit. Bij het zien van een plaatje valt het kwartje bij zijn kleindochter. Ondanks het aangeboren inzicht in tweewielerkunde zal dit de eerste generatie Aben zijn die dit talent niet in de praktijk brengt.

“Mijn opa begon hier in 1913 met de zaak. Daar verkocht hij naast fietsen nog veel meer dingen. Brommers, naaimachines en zelfs snoep.” De zaken liepen toen dusdanig goed dat Theo’s opa als tweede persoon in Ledeacker een auto reedt. “Daarmee ging hij op zijn beurt weer naar Uden of Venray om onderdelen op de markt te verkopen” vertelt Theo trots. “Dat zit sowieso wel in de familie. Mijn vader ging bijvoorbeeld met regelmaat helemaal naar Apeldoorn om brommers te verkopen. En ik ben verscheidene jaren met Koninginnedag naar Amsterdam gegaan. Daar verkocht ik dan tweedehands fietsen. Soms wel 40 stuks op één dag!” Maar inmiddels heeft Theo de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels bereikt en wil hij langzaamaan meer tijd doorbrengen met zijn familie. Het plan was dat zoon Fons de zaak waarin hij al enige tijd meedraaide zou overnemen en zo de roemruchte naam ‘Aben’ in de fietsenwereld zou houden. Maar toen kwam het coronavirus.

“Dit is wel heel zuur. Het voelt allemaal wel heel vreemd. Je hebt vraag genoeg, maar gewoon geen aanbod. Alsof je van een rijdende trein stapt.” Gedetailleerd doet Theo uit de doeken waarom er een punt achter het familiebedrijf wordt gezet. Met de intrede van het coronavirus vorig jaar gingen mensen massaal fietsen kopen. Andere vormen van sport konden niet beoefend worden. Om toch te blijven bewegen stapten veel mensen op de fiets. Theo: “Het is zo hard gegaan. Sommige zaken kochten wel tot vier keer hun jaaromzet aan fietsen in. Fabrikanten moesten ze gewoon terugfluiten. Maar inmiddels zijn de wachttijden ontzettend hoog. Je moet nu tot wel 1,5 jaar moet wachten op een nieuwe fiets.” Fons vult aan: “Momenteel is er zo veel schaarste. Als nieuwe ondernemer kan ik zo geen vliegende start maken.”

Wat de fietsenmarkt na de coronaperiode zal gaan doen blijft volgens Theo koffiedik kijken. Ongetwijfeld zal er sprake zijn van enige verzadiging. Maar ook de tweedehandsmarkt kan een ontzettende boost krijgen. “Veel mensen zijn gaan fietsen omdat ze niet meer in bijvoorbeeld een zaal of op het veld mochten sporten. Ik zie dan wel gebeuren dat zodra dat allemaal weer goed kan, een deel van de nieuwe fietsers dat weer op zal pakken. Die fietsen belanden dan allemaal op Marktplaats.”

Zodoende dat eind mei de zaak definitief zal sluiten. Het klantenbestand en allerhande belangrijke zaken worden overgenomen door Rob’s Tweewielers in Boxmeer. Omdat Theo veel passie voor het vak heeft zal hij daar nog enkele dagen per week blijven meedraaien. Zoon Fons heeft gelukkig nog een andere werkgever die voldoende soelaas biedt om grote zorgen te voorkomen. Maar alles ten spijt komt er nu wel een einde aan een 108 jarige traditie. Of zou de jongste telg in de Aben-familie haar nieuwsgierigheid ooit omzetten in tweewielerdaden?

Heel de maand mei staat de winkel aan de Dorpstraat 3 in Ledeacker in het teken van de opheffingsuitverkoop. Voor iedereen die nog zoekende is naar een goede fiets, uitstekend advies of specifieke onderdelen, doet er zeker goed aan een kijkje te nemen bij Theo. Of kijk eens op www.fietsentheoaben.nl

Meer berichten