John en Daisy zijn maar wat trots op het feit dat ze terug zijn op het oude Beugense nest.
John en Daisy zijn maar wat trots op het feit dat ze terug zijn op het oude Beugense nest.

Van Oijen is na 19 jaar terug op het oude nest

Algemeen 4.771 keer gelezen

BEUGEN | Voorheen werden John en Daisy van Oijen gelauwerd om hun frietkarren in zowel Boxmeer en Cuijk. Liefhebbers van de frituurcultuur die snakken naar de vette hap, moeten vanaf nu naar Beugen afreizen. Na bijna twee decennia is het duo terug op het vertrouwde nest aan de Boxmeerseweg. 

Door Mans Pere

Vol trots kijkt John om zich heen. “Alles is van top tot teen aangepakt. Tot de leidingen onder de grond aan toe” exclameert hij enthousiast. Vol trots laat John een video zien van het nieuwe pompsysteem. Hiermee kan het gebruikte frituurvet met één druk op de knop afgezogen worden om te eindigen in het grote vat buiten. “Dat is echt zo ontzettend handig! Of kijk eens naar de nieuwe bakapparatuur. We hebben zo veel power dat we vijftien kilo friet in zeven minuten kunnen bakken!” Daisy lacht: “Dat krijg je echt niet zo snel weg geschept!” Alles klopt in het totaalplaatje van de nieuwe richting die John en Daisy met hun oude honk willen inslaan: Eenvoudig maar bovenal goed eten!

Dit credo zit al jaren in het bloed van de frituurmeesters. Opa Van Oijen bakte op deze wijze al brood, ver voor de cafetaria het levenslicht zag. Dat vraagt enige toelichting. John: “Hier zat eerst een bakkerij, zoals in ieder dorp. Om wat bij te verdienen ontstond het idee om er ook een cafetaria bij te beginnen. Iedereen verklaarde ons voor gek.” Ondanks de hoon bleek dit een gat in de markt. Het concept werd een succes. “In die tijd mochten bakkerijen en supermarkten nog niet op zondag open. Maar omdat wij een cafetaria hadden, mochten wij dat wel. Een maas in de wet die er voor zorgde dat mensen van heinde en verre ons wisten te vinden.”

Mobieltaria
In 2002 ging het pand in de verhuur en werden Boxmeer en Cuijk dagelijks voorzien van topkwaliteit friet middels frietkarren: de Mobieltaria. “Dat liep uitstekend. We schepten ruim 500 kilo friet per week. Dat is echt absurd veel.” Maar met de komst van de nieuwe generatie Van Oijen zagen Daisy en John geen heil meer in het heel de dag op weg zijn. Daisy: “We wilden heel graag meer tijd met de kinderen doormaken. Toen wij de kans zagen om dit pand terug te krijgen, pakten we die natuurlijk met beide handen aan!”

Eén pand
“Eigenlijk hebben we twee frietwagens samengevoegd in één pand” vertelt John verder. Maar hij drukt op het hart dat de kwaliteit daarmee niet minder wordt, in tegendeel. “We gaan nu ook lekkere, vers belegde broodjes verkopen. En dat voor een goede prijs.” Daisy springt bij: “Het viel mij laatste tijd op dat bij sommige lunchrooms je ontzettend veel moet betalen voor een broodje. Dat is soms niet leuk meer. Wij willen daar onder gaan zitten.” Kortom: Lunchroomkwaliteit voor cafetariaprijzen.

John en Daisy garanderen dat de veranderingen hierbij blijven. De indeling van de keuken is nagenoeg hetzelfde als in fameuze frietwagens, en ook de bekende service is één op één overgeheveld naar Beugen. “We kennen onze klanten ontzettend goed. Dat we bij binnenkomst al weten wat ze gaan bestellen” lacht Daisy. John vult aan: “Het zijn de kleine dingetjes die het doen. Maar juist dat vinden we ontzettend belangrijk.” Daisy: “Precies! En mensen waarderen dat enorm. Het is niet voor niets dat veel van onze Boxmeerse en Cuijkse klanten ons ook hier weten te vinden. Ze weten waar wij voor staan!”

51 kilometer
Inmiddels is de eerste week achter de rug en kijken John en Daisy apetrots terug op de vliegende start. “Volgens de stappenteller heb ik 51 kilometer gelopen. En dat alleen maar achter de toonbank!” lacht Daisy. De terugkeer van de Beugense bakhelden lijkt dus voor de wind te gaan en een lang leven te zijn beschoren. Op deze historische grond wordt opnieuw frituurgeschiedenis geschreven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant