Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek

Nieuwe rits aan versoepelingen aangekondigd

  •   keer gelezen

REGIO | Demissionair premier Mark Rutte heeft dinsdagavond een nieuwe rits aan versoepelingen aangekondigd. Deze moeten volgende week woensdag 19 mei ingaan. “We willen vlak voor de finish geen fouten maken die ons op achterstand zetten”, aldus Rutte. Mede daarom wordt er pas maandag 17 mei definitief besloten of de versoepelingen doorgaan.

De terrassen mogen vanaf volgende week woensdag van 6.00 uur tot 20.00 uur open, inclusief de sportkantines. Rutte: “Horecaondernemers kunnen daardoor weer ontbijt, lunch en een daghap of dinertje serveren. Voor die sector is dat hopelijk goed nieuws.”


De belanrijkste punten volgens de NOS.

Sporten
Vanaf woensdag 19 mei kunnen volwassenen weer buiten sporten in groepsverband. Daarbij blijf gelden: 1.5 meter afstand, geen wedstrijden, geen publiek en douches en kleedkamers blijven gesloten. “Ook de binnensportlocaties gaan weer open, de sportscholen en sporthallen. Dat kan in groepjes van maximaal twee personen, met maximaal dertig personen per ruimte”, meldt Rutte.
Ook de openluchttheaters, openluchtmusea en andere culturele instellingen in de buitenlucht mogen weer open. Rutte vervolgt: “Binnenruimtes, waar mensen zelf aan kunst doen, gaan ook weer open, zoals muziek- en dansscholen. Ook daar geldt: maximaal dertig mensen in een ruimte, 1.5 meter afstand en registratie vooraf.”

Geen garanties
“Garanties zijn er niet te geven, vandaar ook de pauzeknop van maandag. Op dinsdag 1 juni is er een nieuwe persconferentie over stap drie. In de tussentijd blijft het noodzakelijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Dan voorspel ik u: dan kan er in de zomer weer veel meer”, besluit de demissionair premier.

Zomervakantie
Demissionair minister Hugo de Jonge liet tijdens de persconferentie van dinsdagavond weten dat er specifieke reisadviezen per land komen. “Vanaf zaterdag 15 mei kijken we per land of gebied wat de situatie is en of je daar veilig naartoe kan. Daar zijn we voorzichtig optimistisch over, zeker in Europa. Steeds meer landen kunnen een veilige vakantiebestemming worden. We gaan werken met kleurcodes per land. Staat een land op geel, dan kun je daar in principe naartoe op vakantie. Het kan zijn dat je een negatieve testuitslag moet laten zien. Houd er rekening mee dat andere landen Nederland als een risicoland kunnen zien, waardoor je misschien in quarantaine moet.” Naast geel kunnen landen een oranje label krijgen. Staat een land op oranje, is het alleen toegankelijk voor noodzakelijke reizen. Ga je toch, ben je bij terugkeer in Nederland verplicht een negatieve test laten zien. “Het aantal landen op geel is beperkt, maar we verwachten dat er de komende tijd steeds meer kan, omdat overal de vaccinatiegraad stijgt”, aldus De Jonge.
Het reisadvies per land is te vinden op: www.wijsopreis.nl.

Alle versoepelingen op een rijtje? Klik hier

Meer berichten