Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Het gesprek met de leerlingen na de voorstelling was voor Guido zeker &eacute;&eacute;n van de hoogtepunten van de dag.</p>

Het gesprek met de leerlingen na de voorstelling was voor Guido zeker één van de hoogtepunten van de dag.

(Foto: Elzendaalcollege)

Iets leuks en cultureels in een tijd waarin niets kan

  •   keer gelezen

BOXMEER | ‘Geluk’, dat was het onderwerp van de masterclass die Guido Weijers kwam geven op de Boxmeerse vestiging van het Elzendaalcollege. Twee maal een vol uur praatte de cabaretier tegen, en met scholieren over de rol die geluk in het leven speelt, en hoe dit soms af te dingen. Een bijzondere ervaring voor Guido, die 25 jaren geleden zelf als scholier door deze Boxmeerse gangen liep. Maar de masterclass wekte ook indruk bij de leerlingen.

“Als je blijft staren naar het verleden, sta je met je rug naar de toekomst.” Met die woorden sluit Guido zijn masterclass af. Direct gaan de tienerhanden op elkaar om een daverend applaus te produceren. Wanneer de aula langzaam leegstroomt vertelt Guido de twee belangrijkste dingen die hem opvielen. Allereerst hoe de school is veranderd. “Ik heb hier toen mijn eerste voorstelling ooit gegeven. Als onderdeel van het eindexamencabaret. Maar toen zag het er toch wel heel anders uit. Wij hadden bijvoorbeeld geen kluisjes.” Maar des te meer is Guido te spreken over het leerlingenpubliek waarvoor hij mocht spreken. “Of het BN’er zijn mij meer of minder gelukkig heeft gemaakt? Ook hebben we gesproken over de consumptiemaatschappij. Écht, er werden goede vragen gesteld.”

Nog voor Guido zijn verhaal kan vervolgen schuifelt een clubje scholieren naar hem toe en gaat het gesprek aan. “Ik wil even zeggen dat het een kei leuke voorstelling was” vertelt één van hen. “Wij krijgen niet iets van filosofie of mindfulness op school. Maar dit lijkt mij heel belangrijk!” Guido stemt in: “Vreemd eigenlijk, hè? Maar je moet wel leren wat de hoofdstad is van Bhutan. We vinden geluk allemaal zo belangrijk. Maar niemand studeert er voor.” De leerling knikt: “Precies. Je moet het echt hebben van jezelf. Er is niemand die het je zo geeft.”

De komst van de cabaretier viel in de wens van het Elzendaalcollege om de leerlingen ‘iets leuks en cultureels bieden in een tijd waarin niets kan.’ “Het is gewoon een rotperiode” vloekt de leerling instemmend. Guido snapt dit maar al te goed. Het is hierom dat hij, naast de Boxmeerse middelbare school, al diverse andere locaties in Nederland heeft bezocht. “De jongeren hebben het meeste last van de maatregelen. Als het helpt dat ik dan een uurtje kom kletsen, dan vind ik dat top!” Dat kletsen blijft echter niet beperkt tot een uurtje. Het offensief aan goede vragen houdt gestaag aan. “Precies dit vind ik zo leuk aan deze masterclasses” vertelt Guido aan de leerlingen. “Ik zou met jullie zo nog uren door kunnen discussiëren en filosoferen. Dat is toch geweldig!”

Meer berichten