Afbeelding
COLUMN

‘Het geldt nog steeds: ‘Geen gezeik, iedereen rijk’’

Column 273 keer gelezen

‘Geen gezeik, iedereen rijk.’ Voor de nog niet zo ouderen onder ons: het was de verkiezingsleus van het hilarische duo Jacobse en Van Es eind jaren zeventig op ’s lands nationale tv. Het was een ijzersterke leus, nu zoveel jaren nog even krachtig. Het suggereert een fantastische toekomst voor ons allemaal. Wie wil zo’n partij nou niet?

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het Land van Cuijk in het vooruitzicht mogen we weer rekenen op een aantal varianten op deze beroemde kreet van zo’n veertig jaar geleden. En die nieuwe varianten zijn nog altijd even aanlokkelijk als onrealistisch als destijds.

Het Team Centraal, de club van de verenigde dorpslijsten, gaf vorige week een eerste teken van leven. Het hele programma is nog niet uitgewerkt, maar ze wilden wel alvast kwijt dat ze elk dorp centraal gaan stellen. Mooi plan. Maar het typische van centraal is dat dat één punt is, soms in de betekenis van het midden, soms in de betekenis van het belangrijkste. Nobel van Team Lokaal om alle 33 dorpen het belangrijkste te vinden, maar d’r zullen er toch 32 af moeten vallen. Anders is dat ene dorp niet meer centraal. Je kunt straks moeilijk in het ene dorp gaan vertellen dat het toch echt centraal staat in het gemeentelijk beleid om een dag later de mensen in een dorp verderop hetzelfde wijs te maken?

Een beetje flauw geredeneerd? Neuh, want het is weer zo’n loze kreet om iedereen tevreden te houden, of zo je wilt “rijk”. Met een verkiezingsprogramma maak je duidelijk wat je belangrijk vindt. En dan kan nooit alles even belangrijk zijn. Wanneer komt er nou eens eindelijk een raadslid dat de mensen recht in hun gezicht durft te zeggen dat hun dorp simpelweg te klein is en niet hoeft te rekenen op het een of ander?

Maar geen verwijt aan Team Lokaal. Want alle andere partijen gaan dezelfde nonsens uitkramen. Theo Jansen uit Grave wil met Forum voor Democratie gaan deelnemen. Zijn belangrijkste drijfveer om achter Baudet aan te hobbelen? Een basisinkomen voor iedereen! De ultieme vorm van iedereen (bescheiden) rijk. Maar het mooiste is dat een gemeenteraad echt niet gaat over inkomenspolitiek. Dat maakt Forum in de gemeenteraad dus overbodig. Een fijne bijkomstigheid: minder gezeik in onze nieuwe gemeenteraad. En dat “iedereen rijk” moet hij maar met Thiery in Den Haag regelen.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant